ČEZ žádá od státu 5,3 miliardy, kvůli povolenkám

Praha - Energetický gigant ČEZ chce po státu vrátit víc než pět miliard korun odvedených na daních z emisních povolenek. Informují o tom Hospodářské noviny. Podle Evropské unie totiž měly být povolenky přidělované firmám bezplatně. Vláda Petra Nečase je ale zdanila, aby tak pokryla část podpory obnovitelných zdrojů energie a zabránila ještě většímu růstu cen elektřiny. Daň budou po státu chtít zpět i další společnosti, celkem by mohlo jít o 7,5 miliardy.

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž zároveň dodal, že firma musí podle právních norem postupovat tak, aby nepoškodila své akcionáře. Většinu akcií v ČEZu přitom vlastní stát a asi třetinu převážně zahraniční investoři. A právě těm by mohlo vadit, kdyby se ČEZ o „své“ peníze nepřihlásil. Podle analytika České spořitelny Petra Bártka je pravděpodobné (pravděpodobnost označil za více než 50procentní), že ČEZ s požadavkem u Evropského soudu uspěje.

Firma o vrácení daně požádala preventivně, aby nepromeškala zákonnou lhůtu. Z dalších firem chce odvedenou daň ve výši 140 milionů korun dostat zpět teplárenský Alpiq, stejný postup by podle deníku mohla uplatnit i Dalkia. Na darovací dani z bezplatně přidělených povolenek stát v roce 2011 vybral celkem 4,8 miliardy korun, v roce 2012 pak 2,7 miliardy.

Mluvčí Dalkie Milan Wagner následně potvrdil, že společnost nárok již uplatňuje formou dodatečného daňového přiznání. Mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda pak dodal, že společnost požadovat vrácení daně z emisních povolenek za roky 2011 až 2012 nebude. Povinnost platit daň se totiž na firmu v uvedeném období nevztahovala.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZu:

„Rozumíme sice důvodům, proč stát tuto daň zavedl, podle právních norem ale musíme hájit zájmy firmy tak, abychom nepoškodili akcionáře ČEZu.“

Mimořádné 32procentní zdanění emisních povolenek zavedla pro roky 2011 a 2012 vláda premiéra Petra Nečase, získané peníze částečně pokryly podporu obnovitelných zdrojů energie. Zmírnil se tak růst cen elektřiny pro podniky a domácnosti, který přišel po solárním boomu z roku 2010.

Úplně bezplatné povolenky stejně nebyly, přesto byly dále zdaněny

Podle směrnic Evropské unie ale měla být většina povolenek v tomto období firmám přidělována bezplatně. I když slovo bezplatně není podle Bártka z České spořitelny zrovna namístě. České energetické firmy se totiž musely zavázat k investicím do ekologie, a to v ekvivalentu hodnoty povolenek.

Zvyšování cen energií by však případné vymáhání ze strany ČEZu znamenat nemělo. „Kdyby to ale musel platit stát, možná by se na energetické firmy obrátit mohl,“ dodal Bártek. Navíc pokud by Česko přeci jen muselo ČEZu miliardovou sumu zaplatit, zhruba 70 procent by se podle něj pak státu mohlo vrátit na dividendách této firmy - vzhledem k vlastnickému podílu.

Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr financí 2010-2013:

„Energetická lobby si pouze u nás a v Polsku vymohla přechodné období pro tyto povolenky zdarma a nyní se nechce smířit ani s tím, že každý dar by měl podléhat darovací dani.“

Internetový server Insider loni v dubnu uvedl, že kvůli uvalení darovací daně na emisní povolenky se chystá podat žalobu na stát pět velkých firem. Dodavatel energií pro mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto Ško-Energo dokonce už se stížností proti dani z přidělených povolenek uspěl u pražského krajského soudu. Stát proti rozhodnutí podal kasační stížnost, Nejvyšší správní soud ale podle dnešních HN požádal o posouzení situace Soudní dvůr EU v Lucemburku. Ten zatím nerozhodl.

Emisní povolenky

  • Zavedla je Evropská unie v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). 
  • Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2 do ovzduší a firmy musí povolenky nakupovat na trhu. 
  • České podniky ale mají výjimku, když dostávají část povolenek bezplatně výměnou za investice do ekologičtějších provozů.
Vydáno pod