Krásy Česka loni přilákaly rekordní počet turistů

Praha - Zájem turistů o Česko roste. Loni na jeho krásy vsadilo rekordních téměř 14 milionů lidí (včetně „našinců“), což je zhruba o 1,5 procenta více než v roce 2012. V Česku ale zahraniční hosté nezůstávají tak dlouho, jak bývalo v minulosti zvykem.

Hosté se v českých hotelech zdrží zhruba tři noci. Největší zájem byl v roce 2013 tradičně o Prahu. Láká ale hlavně kultura i další památky UNESCO. V Česku přibylo nejen zahraničních hostů, ale více cestují i místní. Nejvíce zahraničních hostů pocházelo z Německa, ovšem stále častější jsou v českých končinách i Rusové a Slováci. 

Miloň Mičák, ředitel projektů GO a Regiontour

„Zafungovalo to, že místní hoteliéři a cestovní kanceláře, kteří se zaměřují na domácí cestovní ruch, museli jít a jdou cestou zvyšování kvality.“

Turistickým lákadlem se ale stává také Olomoucký kraj. Právě tam loni zamířilo o téměř 9 procent lidí víc. A výrazně poskočil také Jihomoravský a Zlínský kraj. Například do metropole zavítalo 5,5 milionu zahraničních i domácích turistů. 

„Nárůst je třeba vnímat i z té strany, jaké peníze tady turisté utratili a jaké peníze poskytovatelé služeb vydělali. Tady už to nevypadá tak vesele, protože sice přijelo víc klientů, ale generálně utratili méně peněz,“ vysvětluje místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. 

Markéta Vogelová, CzechTourism: Nahoru jde Moravskoslezský kraj (zdroj: ČT24)

Cestovní ruch přináší státu do rozpočtu v posledních třech letech přes 90 miliard korun ročně. Zároveň vytváří více než 300 tisíc pracovních míst. Čísla ale zatím zdaleka nedosahují hodnot jako před pěti lety – tedy před hospodářskou krizí.  

KOMPLETNÍ STATISTIKU ČSÚ SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT ZDE.

Václav Fischer se vrací na český trh 

Podnikatel Václav Fischer začal prostřednictvím specializovaného portálu nabízet českým zákazníkům zájezdy své cestovní kanceláře Fischer Reisen na letní sezonu. Zájezdy budou mít odlety z německých a rakouských letišť, ale česky mluvící delegáty v cílových destinacích. Zatím nabízí zájezdy do Turecka, do Egypta, na Kypr, Krétu a Rhodos. 

Fischer na začátku ledna vyhrál u Vrchního soudu v Praze spor o vlastnictví dvou letadel Boeing 737, která konkurzní správce společnosti Charter Air (bývalý Fischer Air) prodal v dražbě. Podle soudu ale letadla do konkurzní podstaty nepatřila. Verdikt Fischerovi otevírá cestu ve sporu s Českem, ve kterém stát žaluje o část ušlého zisku ve výši 334 milionů.

Fischer zpátky v ČR a zpátky ve hře (zdroj: ČT24)