V lednu bylo bez práce nejvíc lidí v historii

Praha - Nezaměstnanost v prvním letošním měsíci překonala rekord. Bez práce bylo skoro 630 tisíc lidí, což je vůbec nejvíc v historii České republiky. Nezaměstnanost v lednu stoupla na 8,6 %. Podle analytiků není přitom nárůst počtu nezaměstnaných nijak překvapivý, v lednu se totiž na úřady práce hlásí lidé, kterým skončily úvazky na dobu určitou nebo kteří pracovali sezonně. Zlepšení na trhu práce se dá prý čekat až na jaře nebo v létě.

Nezaměstnanost v lednu 2014 v Česku stoupla na 8,6 % z prosincových 8,2 %. Bez práce bylo 629 274 lidí, to je o 32 441 více než na konci roku 2013. O jedno volné místo se podle statistik uchází celkem 17 lidí bez práce. Oznámil to Úřad práce ČR. 

Navzdory mírné zimě se na nezaměstnanosti podepsalo přerušení některých sezonních prací ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví. A na úřady práce se hlásí i další lidé, kterým skončila pracovní smlouva. „Počet uchazečů o zaměstnání překročil poprvé v historii existence samostatné České republiky hranici 600 tisíc, a dosáhl tak dalšího smutného rekordu,“ komentuje lednová čísla analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Nejvíc lidí bez práce je na Bruntálsku a Jesenicku, tady nezaměstnanost dosahuje 15,2 %, respektive 14,6 %. O moc lépe na tom ale nejsou lidé na Mostecku, Karvinsku nebo v Ústí nad Labem. Nejméně nezaměstnaných lidí je v Praze a okolí, kde se nezaměstnanost pohybuje od 3,5 do 5,5 %.

Nezaměstnanost v Ústeckém kraji je ve srovnání se zbytkem republiky nejvyšší už od začátku 90. let. Na jedno volné místo teď připadá 33 uchazečů. Situace se ale lepší například na Lounsku díky průmyslové zóně Triangl, kde se oživuje nová výroba. Německá firma Grammer tam začíná vyrábět autosedačky. Oživení ekonomiky slibuje i Moravskoslezský kraj. Podle hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) se chce zaměřit na zlepšení dopravní obslužnosti nebo na vybudování nové strategické průmyslové zóny Nad Barborou. Náklady na její vybudování podle Nováka dosáhnou miliardy korun.

Recepty na boj s nezaměstnaností

Posílit programy na podporu zaměstnanosti chce nová vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou. Premiér se dnes nechal slyšet, že by na ně mělo jít v budoucnu maximum peněz z evropských fondů. Recept na boj s nezaměstnaností hledají některé státy jako Francie, Belgie, Finsko či Švédsko i ve službách pro domácnost, jako jsou třeba úklidové služby, žehlení, hlídání dětí nebo služba a péče o staré. Uvedla to dnes pro ČT ředitelka Evropské federace služeb pro domácnosti Aurelie Deckerová s tím, že v těchto službách je velký potenciál pro vytváření pracovních míst.

Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit, upozorňuje, že taková statistika se dala očekávat: „Vzhledem k tomu, jaký byl vývoj na konci minulého roku, nejde o nijak překvapivou hodnotu. Na úřady práce přichází řada nových uchazečů, kterým skončil pracovní poměr ke konci roku. Proto hodnota 8,6 % není nijak překvapivá a zcela odpovídá typickému průběhu v lednu.“ 

Kozub předpovídá, že čísla by se mohla zlepšit už v březnu: „V lednu se nově na úřady práce nahlásilo přes 80 tisíc uchazečů, zatímco v jarních a letních měsících to bývá zhruba polovina. Trh práce se teď bude muset vypořádat s tímto návalem. Postupem času by se ale hodnoty měly snižovat a dále klesat.“

I Petr Dufek, ekonom ČSOB, si myslí, že by v následujících měsících mohla nezaměstnanost klesnout, ovšem jen symbolicky: „Dá se čekat, že vzniknou nová pracovní místa, která by mohla lehce snížit nezaměstnanost. Nemyslím si ale, že by došlo k nějakému dramatickému zlepšení na trhu práce. Dobereme se někam pod 8 %.“