Česko loni na členství v unii vydělalo přes 84 miliard

Praha - Česko loni z unijního rozpočtu získalo o 84 miliard korun víc, než do něj odvedlo. Je to nejvíc od vstupu země do evropského společenství. Velké rezervy a problémy má ale Česko v čerpání dotací. Je v tom vůbec nejhorší v celé unii. Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová proto dnes jela do Bruselu. Evropská komise jí tady dala naději, že by Česko přece jen mohlo ještě nějaké peníze navíc získat.

ČR loni obdržela z unijního rozpočtu přes 125,7 miliardy korun a odvedla do něj téměř 41,7 miliardy korun. Česká republika tak loni na členství v Evropské unii vydělala přes 84 miliard. Částka je přitom ještě o 10 miliard korun vyšší než minulý rok, a je vůbec nejvyšší od vstupu Česka do unie.     

Česko těžilo hlavně z příjmů ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti, z těch plynulo do národního rozpočtu 92,5 miliardy korun, což jsou tři čtvrtiny celkových příjmů Česka z unijního rozpočtu. Přes 30 miliard pak Česko dostalo i ze zemědělských fondů. 

Podrobné grafy si prohlédněte ZDE

A kolik celkem Česká republika vydělala za celou dobu členství v unii?

Od vstupu do EU v květnu 2004 získala z evropských peněz: ……………… 676,2 miliardy korun
Do unijního rozpočtu za tu dobu přispěla: ……………………………………… 342,8 miliardy korun
Celkově tak ČR dosud získala z EU: ……………………………………………… 333,4 miliardy korun

I když Česko z evropských financí celkově těží, mohlo by získat ještě víc, kdyby umělo efektivně čerpat dotace. Je v tom totiž vůbec nejhorší v celé unii, jen loni přišlo například o 10 miliard korun. A letos hrozí, že nedokáže vyčerpat až 24 miliard. (Více čtete ZDE.)

Kvůli tomu odjela dnes ministryně Jourová do Bruselu, kde jednala s eurokomisařem pro regionální politiku Johannese Hahnem. Ten jí dal naději, že by Česko z nevyčerpaných peněz mohlo vidět přeci jen ještě nějakou tu korunu navíc: „Jsou tu pořád nějaké příležitosti. Musíme prozkoumat, zda záplavy a finanční krize mohly mít dopad na další snížení nevyužitých fondů. Jistě ale můžeme říct, že ČR byla (v čerpání) jednou z nejhorších zemí a doufáme, že se z toho všichni poučili.“ 

Věra Jourová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Ministryně Jourová se teď chce na efektivní čerpání dotací zaměřit, už včera zadala ostatním kolegům z vlády za úkol, aby vypracovali krizový plán, jak zajistit, aby Česko tratilo na dotacích co nejméně. 

Jourová také komisaře Hahna ujistila, že Česko do konce dubna do Bruselu pošle finální verzi dohody o partnerství. Bez té totiž nelze čerpat evropské peníze v novém programovacím období do konce roku 2020. Vláda chce ještě do dohody zapracovat některé své priority, jako například čerpání dotací na podporu vzniku nových pracovních míst.