Rumunsko omylem schválilo nižší DPH na potraviny, hrozí komplikace zahraniční pomoci

Bukurešť - Rumunským parlamentem omylem prošel návrh opozice na snížení daně z přidané hodnoty u základních potravin na pět procent, a to z dosavadních 24 procent. Ovšem dle vládních úředníků se nový zákon nesetkal s podporou vládnoucí koalice a někteří zákonodárci pro něj hlasovali omylem. Proto se vláda pokusí ještě zákon zrušit nebo udělat vše pro to, aby nevstoupil v platnost. Podle analytiků může tento krok zkomplikovat jednání o poskytnutí úvěru od zahraničních institucí.

„Není pravděpodobné, že toto opatření sníží ceny, ale poškodí příjmy. Jasně bude mít dopad na dohodu s MMF,“ zdůraznil hlavní ekonom ING Bank Nicolaie Alexandru-Chidesciuc. Aby zákon vstoupil v platnost, musí ho ještě podepsat prezident Traian Basescu. Ten je ale napojen na vládnoucí stranu.

rumunský ministr financí Gheorghe Ialomitianu

„Hlasování bylo chybou.“

Rumunský omyl (zdroj: ČT24)

„Poslanci se domnívali, že hlasují pro odmítnutí snížení daně,“ uvedl ministr financí Gheorghe Ialomitianu. Vláda doufá, že problém vyřeší. Zákon buď nepodepíše prezident a pošle ho zpátky do parlamentu, nebo vláda vydá dodatečný předpis, kterým opraví snížení daně.

Mezitím dnes zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF) zahájili v Rumunsku dvoutýdenní misi, v rámci které budou kontrolovat plnění dohody o dosavadním úvěrovém programu v objemu 20 miliard eur (asi 490,5 miliardy korun) a případném zahájení jednání o poskytnutí nového úvěru. Platnost současné úvěrové dohody končí v březnu roku 2011.

MMF prověřuje Rumunsko v době protestů proti snížení mezd a úsporným opatřením. V minulých týdnech se uskutečnily protesty státních zaměstnanců, kteří se dožadovali zvýšení mezd. Vláda letos snížila mzdy státním zaměstnancům o čtvrtinu a zvýšila DPH na 24 procent z 19 procent. Tyto kroky mají snížit rozpočtový deficit ze současných 6,8 procenta HDP.