Kolínská TPCA přijme až 700 lidí, rozšiřuje výrobu

Kolín - Kolínská automobilka TPCA rozšíří výrobu a přijme až 700 nových zaměstnanců. V produkci by se chtěla znovu dostat alespoň na 200 tisíc aut ročně. Loni její výroba klesla jen na 180 tisíc. Automobilka v rámci rozšíření výroby rozjíždí také produkci nového modelu 108 značky Peugeot a novou generaci sesterských modelů Citroen C1 a Toyota AYGO. Slibuje si i vyšší tržby.

Hospodářská krize se nevyhnula ani malým autům z Kolína. Ještě v roce 2009 chrlila TPCA přes 300 tisíc vozů ročně, loni jich bylo jen asi 180 tisíc. Výroba v TPCA klesá od roku 2010. Pro automobilku je tak nová výroba návratem k dřívějšímu standardu. „Budeme zrychlovat linky, nabírat nové zaměstnance a zvýší se nám tím pádem i tržby,“ uvedl Radek Kňava, mluvčí TPCA. 

Od roku 2005 vyrobila automobilka u Kolína přes 2 miliony 300 tisíc aut. Většina z nich končila v zahraničí. Čechy malé nákupní vozy příliš nezaujaly. Na rozdíl od škodovky, která české silnice zaplavuje, jich jezdí v tuzemsku jen pár tisíc. Zbylé statisíce šly na export - hlavně do Velké Británie, Francie, Nizozemska, Itálie a Německa. „TPCA byla průkopníkem v segmentu minivozů. Další výrobci přišly mnohem později,“ říká ředitel Sdružení automobilového průmyslu.

TPCA, podnik firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën, zahájila výrobu v roce 2005 v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry. Výrobní kapacita závodu je 340 tisíc aut. Malé vozy bude v TPCA do konce roku montovat zhruba 3,5 tisíce lidí. Nový Peugot i sesterské modely Citroen C1 a Toyota Aygo se začnou prodávat v létě. Z továrny jich ještě letos vyjede přes 200 tisíc.