Lesy ČR nechtějí přiznat, kolik je stojí elitní právníci

Hradec Králové/Praha – Lesy České republiky tají, proč a za kolik si najímá elitní právníky. Za protizákonně najaté právníky od antimonopolního úřadu dostal státní podnik, který spolupracuje celkem se třemi advokátními kancelářemi, pokutu už loni. Ministr zemědělství Ivan Fuksa přitom nedávno přikázal, že státní lesy se musí stát průhlednou firmou. Dnes to napsal server iHNed.cz.

Lesy možná za služby zaplatily už stovky milionů

mluvčí Zdeněk Boublík

„Lesy ČR zaplatily v roce 2008, 2009 a v prvním pololetí roku 2010 za externí právní služby částku, jejíž výše zcela odpovídala náročnosti převzatých případů.“

Mluvčí mluví o službách jako zastupování podniku v různých typech řízení, udělování právních porad, sepisování požadovaných listin či přípravu právních rozborů a stanovisek. Deník Hospodářské noviny prý získal dokumenty, podle nichž uznávaná advokátní kancelář Toman, Devátý a partneři, že loni účtovala Lesům ČR měsíčně zhruba od šesti do deseti milionů korun. Pokud by podnik platil všem třem kancelářím podobně jako té Tomanově, náklady by šly do desítek, možná i stovek milionů.

Tajnosti státního podniku jsou přitom přímo proti nařízení ministra zemědělství Fuksy, který firmu nazval „černou ovcí státní správy“. Před týdnem přitom ministr prohlásil, že si na hospodaření firmy posvítí, a do dozorčí rady jmenoval například známého ekonoma Miroslava Zámečníka. „Vedení má ode mě jasný pokyn komunikovat aktivně a otevřeně,“ prohlásil Fuksa.

Lesy mají s průhledností problémy

Lesy ČR mají s otevřeností a průhledným tokem peněz už roky potíže. Nejprve neuznávaly, že musí vypisovat veřejné tendry. Později Bezpečnostní informační služba varovala před tunelováním Lesů - například přes pochybné marketingové studie, výdaje na reklamu a neprůhledné obchody. Šéf podniku Svatopluk Sýkora navíc před pár dny přiznal, že Lesy vinou nevýhodné smlouvy na prodej dřeva prodělaly miliardu.