Kalousek: Už na jaře se ukáže, že vláda své sliby nezaplatí

Praha – Koncem dubna se bude muset vláda premiéra Bohuslava Sobotky přiznat k tomu, že neudrží deficit na uzdě, a nechá ho nekontrolovaně růst. Po prostudování jejího programového prohlášení si to myslí místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Chování koaliční trojky považuje za pokrytecké, a to mimo jiné i proto, že jednotlivé partaje sice na jednu stranu deklarují podporu evropskému fiskálnímu paktu, na druhou stranu ale odmítly finanční ústavu. Ta přitom měla do české legislativy přenést principy paktu, který má držet dluhy členů EU na uzdě.

„Vláda, pokud myslí své programové prohlášení vážně, zvýší strukturální deficit ke 3 %,“ prohlásil Kalousek v Interview Daniely Drtinové. Strukturální deficit, který vyjadřuje rozdíl mezi příjmy a výdaji veřejných rozpočtů, nyní podle něj dosahuje zhruba 2 %. Ještě v roce 2010 se přitom pohyboval nad 4 %.

Že nová vláda nastolený trend snižování strukturálního deficitu, který kladně hodnotily i finanční trhy, neudrží, bude muset podle bývalého šéfa státní pokladny přiznat už letos v dubnu. Tehdy totiž bude do Bruselu posílat konvergenční program, ve kterém bude muset uvést svůj předpoklad vývoje veřejných financí. „Vláda bude muset dát karty na stůl, přiznat, že to, co v programovém prohlášení slibuje, je prostě nereálné. Něco bude muset porušit a rozhodně to bude vláda rozpočtově neodpovědná,“ zdůraznil Kalousek.

„Vláda je asi v takové situaci jako rodina, která má dva miliony na bydlení. Při trochu skromném přístupu si nějaké bydlení pořídíte. Ale vláda si vyprojektovala třípatrovou vilku s pěti garážemi a s vyhřívaným bazénem. V takovém případě má jen dvě možnosti: buď ten projekt nezrealizuje, nebo se utopí v dluzích,“ říká bývalý ministr financí k rozpočtovým plánům nové koalice.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Zároveň také očekává, že nový kabinet bude muset připustit, že politika někdejší vlády ODS, TOP 09 a LIDEM mířila správným směrem. Kalousek tak například nepředpokládá, že by se noví ministři rozhodli plošně snížit DPH. Připomněl, že novopečená koalice ve svém programu přímo zmiňuje jen čtyři položky – léky, dětské pleny, výživu pro děti a knihy – u kterých by měla daňová sazba klesnout.

Kalousek si se svou rétorikou notuje také s některými experty. Například Michalu Mejstříkovi, ekonomovi Fakulty sociálních věd UK, v koaliční smlouvě chybí jasný vzkaz, jakým způsobem chce vláda docílit slibované „racionalizace hospodaření státu“. Ekonomovi poradenské společnosti Partners Pavlu Kohoutovi zase vadí, že zmíněné snížení DPH chce vláda kompenzovat zavedením sektorových daní. To podle něj povede k tomu, že jednu daňovou zátěž nahradí jiná. Spotřebitelé na tom ale tak či tak nevydělají.

Vydáno pod