Mobilní operátoři už dostali kmitočty pro sítě LTE

Barcelona/Praha – Český telekomunikační úřad přidělil všem třem tuzemským operátorům kmitočty pro rychlé mobilní sítě LTE. Ty společnosti vydražily v loňské aukci celkem za 8,5 miliardy korun. Oznámil to mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

„Všichni vítězní žadatelé uhradili kupní cenu za vydražené bloky kmitočtů a v pátek 21. února jim byla doručena rozhodnutí o udělení přídělu rádiových kmitočtů. Tato rozhodnutí zatím nejsou pravomocná,“ uvedl Drtina. Dodal, že operátoři se pravděpodobně vzdají práva na odvolání a licence začnou platit. 

Za frekvence v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz zaplatil T-Mobile celkem 2,61 miliardy korun, Telefónica 2,8 miliardy a Vodafone 3,11 miliardy Kč.   

Trojice stávajících operátorů v minulosti aukci kmitočtů sítě LTE opakovaně napadala u tuzemských soudů i Evropské komise. Nelíbilo se jim zejména, že část kmitočtů měla být vyhrazena pro nového hráče na trhu. Zájem měly hned dvě společnosti Revolution Mobile a Sazka Communications, ty se ale nakonec rozhodly mobilní trh nerozšířit.  

Operátoři již LTE začali budovat s využitím dříve přidělených frekvencí. S masivní výstavbou počítají i letos. Celkově by mohli investovat během několika let až 40 miliard Kč. Dodavatelem technologie bude zřejmě čínská Huawei. Je možné, že jednu síť LTE bude sdílet více firem. 

LTE (zkratka z anglického 3GPP Long Term Evolution) je technologie určená pro vysokorychlostní internet v mobilních sítích. Telefónica a T-Mobile nyní LTE nabízí v Praze a některých dalších oblastech v pásmu 1 800 MHz. Vodafone pak do konce března pokryje mobilním internetem LTE a 3G více než polovinu ČR. Zaměří se na venkov a menší města, využije přitom pásmo 900 MHz.