Vláda chce na velké solární elektrárny uvalit daň 26 procent

Praha – Daň ve výši 26 procent chce podle Mladé fronty Dnes uvalit vláda na velké sluneční elektrárny, které se do sítě připojily letos nebo loni. Panely na střechách domů by opatření nemělo zasáhnout. Nová daň má pomoci zmírnit dopady očekávaného zdražení elektřiny. To má nastat právě kvůli přemnoženým solárním elektrárnám. Vláda chce růst cen pro domácnosti udržet pod pěti procenty. Nová daň se týká zdrojů s instalovaným výkonem větším než třicet kilowatt a datem uvedení do provozu v roce 2009 nebo 2010.

„Zvláštní odvod ve výši 26 procent by neměl ovlivnit garantovanou návratnost investice do fotovoltaiky 15 let,“ komentuje to náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Podle Minčiče by systém fungoval podobně jako například dnes DPH. Daň by každý měsíc odváděli do státního rozpočtu distributoři elektřiny, zákazníkům by ale účtovali méně. Státní kasa by pak distributorům posílala kompenzace právě z vybraných peněz.

Nová daň pro velké sluneční elektrárny (zdroj: ČT24)

Solárníci ale v nové dani vidí podraz. „Ve chvíli, kdy se tak razantně sníží výnosnost projektu, může to některé provozovatele přivést k bankrotu,“ zlobí se Tomáš Korostenský, spolumajitel solárních elektráren.

Další opatření, o kterém se kvůli očekávanému zdražení elektřiny mluví, je až pětinásobné zvýšení poplatku za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Debatuje se také o tom, jak použít emisní povolenky.

Vydáno pod