Podpora solárních baronů - sněmovnou létají kontroverzní návrhy

Praha - Snadnější život pro solární barony, lidi z energetického byznysu ve vedení regulačního úřadu nebo dotace pro bioplynové stanice, které vlastní Agrofert. Jeden kontroverzní návrh za druhým přistává v hospodářském výboru sněmovny. Všichni poslanci ještě před několika týdny volali po opravě jedné nejasné věty v energetickém zákoně - teď jsou ale na stole předlohy, které s původní změnou nemají vůbec nic společného a můžou výrazně ovlivnit energetiku v Česku.

Britské panenské ostrovy nebo Dominikánská republika jsou místa, kde někdy končí miliardy korun českých domácností, které platí za zelenou elektřinu. Pomoct rozkrýt penězovody má od července zákon, který příjemce dotací nutí nechat si akcie zaknihovat. To se ale ještě může změnit.

Teplárny, které dotace také dostávají, tvrdí, že pro ně novinka znamená jen papírování a zbytečné utrácení peněz. Navrhují proto akcie na jméno. Třeba ČSSD a hnutí ANO jsou ale proti.

  • „Pokud chcete zacházet s akciemi na jméno, tak to uděláte asi takhle: lusknete prsty. Zaknihování akcie je proces, který je registrován,“ podotýká Ivan Pilný, předseda hospodářského výboru hnutí ANO.
  • Pro variantu zaknihování je podle zjištění ČT i policie. Přestože ani tak většinu „neviditelných“ solárníků nedostihne.

Bude mít ERÚ ve vedení radu?

S termínem „solární baroni“ přišla šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Do budoucna by mohl podle předkládané novely zákona úřad řídit někdo jiný – rada. „Jde o naprosto standardní záležitost v Evropské unii. Všechny takovéto instituce, které regulují trh, mají vytvořené rady z profesionálů,“ říká Milan Urban, navrhovatel změny za ČSSD.

Úřad, který rozhoduje i třeba o cenách elektřiny, se ale bojí o svou nezávislost. Má strach, že by politiky volenou radu ovládla energetická lobby.

„Návrh toho zákona je evidentně ušit na míru velkým energetickým společnostem,“ vysvětlil Jiří Chvojka, mluvčí ERÚ.

Vysvětlovat další novinku musí poslanec Jaroslav Faltýnek. Vede klub hnutí ANO a zároveň externí vztahy Agrofertu. Navrhuje dotace pro bioplynové stanice (v minulosti je stavěl i Agrofert).

„Plní své předvolební sliby. Sliboval, že bude líp. Neupřesnil, zda lidem, nebo Agrofertu. Teď je vidět, že sliboval, že se bude dařit Agrofertu na úkor daňových poplatníků,“ prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Já nemůžu jako poslanec, o kterém všichni ví, že je ve vedení společnosti Agrofert, navrhnout žádný zákon, který pomahá a podporuje české zemědělce?“ reagoval na kritiku Faltýnek.

Hospodářský výbor bude o kontroverzních návrzích jednat 18. března. Do té doby totiž jednání přerušil.

Kontroverzní energetické návrhy (zdroj: ČT24)