Evropské pily ohrožují Řekům posvátné olivovníky

Atény - Jestli je něco národní chloubou Řeků, pak je to jejich panenský olivový olej. Teď mu ale hrozí dva škůdci - ředění a nové daně. V očích Řeků je to zkáza, kterou na ně opět sesílá bohatší část Evropy. V jinak klidných olivových sadech tak srší emoce. „Naši předci se 400 let obětovali, aby vytvořili tento moderní národ. Za čtyři roky ho vláda zničila záchrannými balíky a předala “partnerům„ z EU,“ tvrdí zemědělec z Kréty Eftichis Makrimanolakis.

Panenský olivový olej - tekuté zlato, které nechybí na žádném řeckém stole. Řekové i přes krizi drží světové prvenství v jeho spotřebě na osobu. A ani šest let vládních úspor není na chuti znát. Poslední, v čem jsou athénští kuchaři ochotní dělat kompromis, je v kvalitě olivového oleje.

„V jídle jsem neoblomná. Máme nejlepší olivový olej a budeme ho ředit? To nepřipustím,“ rozhodně říká kuchařka Evgenia Papageorgiouová.

OECD navrhla Řekům ředění oleje levnějšími substituty

Ředění panenského oleje levnějšími rostlinnými tuky navrhla teď Řecku Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD. Chce tak stagnující ekonomice otevřít nové trhy. Argument, který mnohé řecké vývozce, hrdé na prvotřídní jakost, nepřesvědčil.

Reakce:

„Míchané konkurenceschopné produkty můžete vyrábět jinde, ne v Řecku,“ podotkl vývozce řeckého oleje Aris Kefalogiannis.

Panenský olivový olej z Řecka
Zdroj: ČT24

Ne všichni vidí v míchání špatný nápad

Řecko je dál jedním z největších vývozců olivového oleje. Na schopné obchodníky ze Španělska nebo Itálie ale nestačí. Ne všichni na poloostrově vidí nový návrh černě. Méně kvalitní varianta by totiž mohla uspokojit rostoucí chuť na západní gastronomii třeba v Číně.

„Musíme se změnit a adaptovat. Musíme mít ekonomiku zaměřenou na výrobu a na export,“ tvrdí ekonom Vagelis Agapitos.

Kromě míchání hrozí i nové daně

Staleté olivovníky má v budoucnu kromě oliv zatížit i nová daň na zemědělskou půdu. Zahraniční věřitelé požadují za půjčku Řecku reformy, škrty a lepší výběr daní. Mezi prvními údajnými podvodníky jsou právě řečtí pěstitelé. Na 99 procent z nich tvrdí, že ročně nevydělají v přepočtu víc než 250 tisíc korun. „Jen proto, že někteří farmáři neplatí daně, nás vláda hází všechny do jednoho pytle,“ říká nespokojený zemědělec Konstantinos Jakos.

Plány věřitelů tak nadále rozdělují řeckou společnost. Zamračené pohledy směrem k Bruselu neustávají. „Naši předci se 400 let obětovali, aby vytvořili tento moderní národ. A za čtyři roky ho vláda zničila záchrannými balíky a předala “partnerům„ z EU,“ potvrdil zemědělec z Kréty Eftichis Makrimanolakis.

V antické Olympii, kolébce dnešního největšího svátku sportu, byly olivovníky považované za posvátné. Mnozí Řekové se obávají toho, že jejich historický poklad mají teď ořezat právě pily Evropské unie.

Řecký olivový olej v ohrožení (zdroj: ČT24)