České spořitelně mírně klesl zisk, její matce se dařilo hůř

Praha/Vídeň – České spořitelně loni konsolidovaný čistý zisk meziročně klesl o 6,2 procenta na 15,59 miliardy korun; provozní zisk se snížil o čtyři procenta na 24,29 miliardy korun. Jedná se o neauditované výsledky zpracované podle mezinárodních účetních standardů. Její mateřské rakouské skupině Erste se v minulém roce propadl čistý zisk mnohem víc, a sice na 61 milionů eur (1,668 miliardy korun) ze 483,5 milionu eur (13,223 miliardy korun) v roce 2012.

Výsledky České spořitelny jsou ovlivněny zejména snížením čistého úrokového výnosu, zvýšením zisků z obchodních operací, snížením výnosů z finančních aktiv a pokračujícím poklesem provozních nákladů. Představenstvo plánuje navrhnout na dubnové valné hromadě výplatu dividendy 60 korun na akcii.

„Pokračoval stále rostoucí zájem domácností o hypotéky a poskytli jsme o 30 procent více nových spotřebitelských úvěrů. Dobrou finanční kondici ekonomiky potvrdil také pokles nesplácených úvěrů a zlepšující se kvalita našeho úvěrového portfolia,“ uvedl generální ředitel banky Pavel Kysilka. Spořitelna podle něj letos očekává dvouprocentní růst.

Pavel Kysilka
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

Čisté příjmy z poplatků a provizí meziročně klesly o čtyři procenta na 11,29 miliardy korun. Tento pokles je podle banky vyvolán ekonomickou situací a tím, že klienti častěji využívají internetové bankovnictví a zvýhodněné produkty. Bilanční suma vzrostla o 5,2 procenta na 968,72 miliardy korun.

„Česká spořitelna vykázala velmi dobré hospodářské výsledky, které jsou v mnohém podobné tomu, co zveřejnily jiné banky v regionu,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Letos očekává podobný vývoj jako v roce minulém.

Erste očekává, že ekonomika bude stabilní

Výrazný pokles čistého zisku rakouské Erste podle banky ovlivnilo to, že se zvýšila daňová sazba. Vliv nicméně měly i vyšší negativní jednorázové efekty – odpisy, bankovní daň, daně z finančních transakcí a prodej Erste Bank Ukrajina. Představenstvo navrhne valné hromadě vyplacení dividendy 0,2 eura na akcii za rok 2013. O rok dřív činila dividenda 0,4 eura.

Návrh dividendy je podle analytika makléřské firmy BH Securities Petra Hlinomaze vyšší, než by odpovídalo poklesu zisku. Provozní výsledky považuje za relativně uspokojivé.

Pokles zisku loni zaznamenaly i další velké banky. Komerční bance klesl konsolidovaný čistý zisk připadající na akcionáře banky meziročně o 10,2 procenta na 12,528 miliardy korun. Čistý zisk skupiny ČSOB se snížil o 11 procent na 13,7 miliardy korun.

„Střední a východní Evropa se v roce 2013 vyvíjela z ekonomického hlediska lépe, než mnozí skeptici od tohoto regionu očekávali. Tato skutečnost měla pozitivní dopad na vývoj rizikových nákladů Erste Group (především v Rumunsku), nevedla ovšem k citelnému oživení poptávky,“ komentoval výsledky předseda představenstva Andreas Treichl.

Letos očekává Erste Group na svých trzích ve střední a východní Evropě, kde platí za klíčového hráče, stabilní podmínky. Vedle České republiky a Rakouska působí též v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku a Srbsku.