Madeta přistoupí na další propouštění, postihne dva závody a 100 lidí

České Budějovice - Jihočeská mlékárna Madeta hodlá v průběhu příštího roku propustit 100 lidí a zavřít dva ze šesti svých provozů. Plánovaným krokem chce pokračovat v koncentrování výroby, uvedl pro Lidové noviny generální ředitel Milan Teplý. V letošním roce Madeta propustila 168 lidí z důvodu razantního omezování výdajů. Nyní má pod svými křídly zhruba 1 700 zaměstnanců.

Madeta letos přistoupila i ke zrušení sušárny mléka ve Strakonicích, kde ke konci provozu bylo kolem 30 lidí. Další zaměstnanci Madetu opustí v první polovině příštího roku. Teplý zatím neprozradil, jaké provozy firma uzavře.

Podle Teplého se Madeta plánuje výrazněji orientovat na export. V současnosti vyváží zhruba čtvrtinu své produkce. Chce se zaměřit na trhy v Maďarsku, Rusku, Slovinsku a Chorvatsku. Madeta také zřídila institut pro vývoz do Ruska, který by jí měl umožnit rychle reagovat na požadavky trhu. Vyřešit bude muset i logistiku. Firma se bude chtít v Rusku s někým spojit.

Madeta zužitkuje kolem 400 milionů litrů mléka ročně, což je pětina celkové produkce v zemi. Denně zpracuje kolem 1,1 milionu litrů. Podnik vyrábí přes 239 různých výrobků. Téměř 50 procent produkce tvoří sýry.

Mlékárna
Zdroj: ČTK
Vydáno pod