10 nejdražších měst světa - život v Singapuru se prodraží

Singapur – Pokud se chcete přestěhovat do Singapuru, ještě to zvažte. Je to totiž pro život vůbec to nejdražší město na světě. Místní obyvatelé platí vysoké účty, nákladný je tady i provoz auta. Singapur katapultovala na vrchol žebříčku 131 měst také jeho silná měna. Na první příčce vystřídal Tokio. O moc levnější není ale ani život v Paříži nebo Oslu.

Žebříček 131 měst podle Economist Inteligence Unit (EIU) počítá hlavně náklady na život. A vůbec nejdražší místo pro život je podle propočtů Singapur – a to nejen kvůli silné měně, ale i kvůli vysokým poplatkům za auta. „Poplatky za dopravu v Singapuru jsou skoro třikrát vyšší než v New Yorku. Jako městský stát se zanedbatelnými přírodními zdroji je Singapur závislý na zahraničních zdrojích energie a vody, což z něj dělá v nákladech na energie třetí nejdražší destinaci na světě,“ píše se ve zprávě EIU. 

Singapuru, co se týče nákladů na život, dýchá na záda Paříž. V první pětce ještě skončily Oslo, Curych a Sydney. Tokio letos kleslo na šesté místo, o které se dělí s dalšími třemi městy. 

2014 - 10 nejdražších měst pro žití

  1. Singapur
  2. Paříž
  3. Oslo
  4. Curych
  5. Sydney
  6. Caracas, Ženeva, Melbourne, Tokio
  7. Kodaň

Podle žebříčku se naopak vyplatí žít v Bombaji. Toto indické město totiž skončilo na posledním místě. A třetím nejlevnějším městem je pak Dillí. „Ačkoli se Indii předpovídá ekonomický růst, je to hlavně kvůli rostoucí populaci a nevyužitému potenciálu ekonomiky. Jsou tady ale nerovné mzdy, stále více lidí má velmi nízký příjem, což snižuje výdaje domácností. Tohle v kombinaci s levným zásobováním měst a s vládní finanční podporou některých produktů tlačí ceny hlavně ve srovnání se Západem dolů,“ vysvětluje EIU. 

Žebříček nejdražších měst pro život vydává EIU dvakrát do roka. Srovnává ceny více než 400 cenových položek služeb a produktů ve 131 městech. Zkoumá především, kolik v daném místě stojí jídlo, pití, oblečení, vybavení domácnosti, nájmy, doprava nebo třeba školy.