Amazon zájem o svou brněnskou halu neztrácí

Lucemburk/Brno – Firma Amazon má i nadále zájem postavit v Brně své distribuční centrum, potvrdili představitelé společnosti. Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) se dnes v Lucemburku setkal s čelnými manažery firmy Amazon Timothym Collinsem a Raimundem Paetzmannem.

„Byl jsem osobně ubezpečen, že americká společnost Amazon má i nadále prioritní zájem vybudovat logistické centrum pro střední a východní Evropu právě v Brně, a o žádné jiné lokalitě za stávající situace vážně neuvažuje,“ komentoval závěry setkání primátor města Brna Roman Onderka. Nyní bude vedení společnosti čekat na výsledky hlasování brněnského zastupitelstva.

Nyní se hraje o dodatek ke smlouvě, která má pozemky pro stavbu distribuční haly Amazonu v Brně nejprve pronajmout, a poté prodat developerské firmě CTP Invest. Jednání v Lucemburku se zúčastnil i ředitel této společnosti Remon L. Vos.

Co řekne brněnské zastupitelstvo?

Rada města už nový dodatek k nájemní smlouvě a dohodě o budoucím odkupu pozemků schválila na konci února. Tento návrh dodatku teď projedná na svém nejbližším zasedání 18. března brněnské zastupitelstvo.

Vstup Jakuba Ščurkeviče (zdroj: ČT24)

„Rada města Brna dala jasný signál firmě Amazon, že Brno o tuto investici a vznik více než tisíce pracovních míst stojí, a osobně jsem velmi rád, že členové nejvyššího vedení společnosti Amazon nyní potvrdili svůj trvající zájem o realizaci investice právě v Brně,“ dodal Onderka.

Schvalování smluv provází problémy

Amazon chtěl původně z nové haly distribuovat zásilky už o letošních Vánocích. Zda se termín nakonec stihne, není jasné. Schvalování potřebných smluv s městem totiž provází průtahy. Město trvalo na tom, aby firma CTP Invest nakoupila pozemky nutné pro vybudování nového sjezdu z dálnice D1.  

Zastupitelé smlouvy s developerem už dvakrát neschválili. V mezidobí se vedení města snažilo vyjednávat s firmou CTP, která má halu pro Amazon postavit, o přijatelné podobě smluv. Ke kompromisu s městskými radními dospěli 26. února. Pokud novou podobu dokumentů posvětí i zastupitelé, mělo by to znamenat definitivní ano pro stavbu haly Amazonu v Brně.

Plány Amazonu ve střední Evropě

Obří distribuční centrum o rozloze 95 000 metrů čtverečních chce Amazon otevřít v Brně v lokalitě Černovické terasy. Pro některé zastupitele a občanské sdružení Čisté Tuřany je ale zásadní výstavba napojení na dálnici D1. Další centrum firmy Amazon pak má vzniknout v Dobrovízi u Prahy. Internetová společnost chce do výstavby obou center investovat stovky milionů eur. Každé prý zaměstná minimálně 1 500 lidí.

Oba sklady v České republice se mají stát součástí sítě 25 podobných provozů rozmístěných v sedmi evropských zemích. Neznamená to ale, že by čeští zákazníci mohli nakupovat na české pobočce. Půjde pouze o jakási evropská překladiště.

Výstavbu velkých logistických center plánuje Amazon také v Polsku – počátkem loňského října oznámil, že v příštích dvou letech vybuduje u našich severních sousedů tři areály. V každém z nich zaměstná zhruba 2 000 lidí nastálo a další 3 000 přijme na sezonu.