MPO obrátilo, nepodpoří žádný pozměňovací návrh energetického zákona

Praha - K novele energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie, která řeší výkladové nejasnosti ohledně výběru ceny na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE), bylo podáno celkem 14 pozměňovacích návrhů. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ještě včera tvrdilo, že se mu líbí návrh poslance ČSSD Milana Urbana na zřízení regulační rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Dnes však otočilo a rozhodlo se nepodpořit žádný z návrhů.

Poslanec za ČSSD Milan Urban v rámci takzvané malé novely energetického zákona navrhuje zásadní změnu fungování dohledového orgánu, kterým je Energetický regulační úřad. Místo ředitelky ERÚ Aleny Vitáskové by měla instituci kolektivně řídit pětičlenná rada. Po roce by se přitom jednotliví členové střídali ve funkci předsedy.

„Tímto dochází k zásadnímu ohrožení funkčnosti a nezávislosti ERÚ jako regulačního úřadu. Jde o pokusy rozvrátit činnost regulátora a umožnit ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami tak, aby nemohlo dojít k ohlášeným změnám v regulačních pravidlech a ke krokům, které by lépe ochránily spotřebitele,“ potvrdila Alena Vitásková s tím, že jí Urban údajně vydíral (více se dočtete ZDE).

MPO se návrh ještě včera líbil, dnes už ne

  • „Případné zřízení rady podle názoru MPO nesníží nezávislost ERÚ, ale stabilizuje činnost regulátora a zajistí kontinuitu výkonu regulace na delší období, než je jedno funkční období jeho vedení,“ včera uvedl ředitel energetické sekce ministerstva Pavel Gebauer s tím, že ministerstvo by bylo pro, aby se ještě diskutovalo, odkdy by opatření mohlo platit.
  • Podle dnešního vyjádření Heleny Petříkové z MPO ministerstvo nepodpoří žádný z pozměňovacích návrhů. Důvod: Některé návrhy mají věcné opodstatnění, jejich projednávání formou pozměňovacích návrhů je ale nevhodné.
Alena Vitásková
Zdroj: Tomáš Krist/ISIFA

Urban od záměru „vnést větší transparentnost do fungování ERÚ“ prý neustoupí. „Čtyřleté úsilí o novelu příslušného zákona hodláme dovést do konce bez ohledu na osobní útoky,“ dnes potvrdil.

Energetický regulační úřad

ERÚ vznikl na základě nového energetického zákona od 1. ledna 2001 vyčleněním oddělení z ministerstva průmyslu a obchodu a z ministerstva financí. ERÚ zahájil činnost 28. února 2001. Vitásková je v čele úřadu od srpna 2011. Před ní funkci zastávali Josef Fiřt, Pavel Brychta a Jana Novotná. 

V rámci projednávání novely v hospodářském výboru sněmovny bylo podáno 14 pozměňovacích návrhů. Sněmovní hospodářský výbor jednání o novele přerušil 26. února, znovu se jí bude zabývat 18. března. Projednávaná novela má napravit současný stav, kdy se kvůli nejednoznačnému znění zákona obraceli na ministerstvo průmyslu někteří obchodníci s energiemi se svými pochybnostmi o tom, zda mají poplatky vybírat, či nikoli.