Za kolik sousedi koupili byt? Napoví cenová mapa

Praha - Češi budou mít poprvé možnost dozvědět se skutečné ceny bytů na realitním trhu. Stačí uhradit mírný poplatek a pak už se jen podívat na příslušné údaje na cenové mapě.

„(Cenová mapa) obsahuje konkrétní ceny. To znamená, vycházíme z kupních smluv, které jsou uloženy na katastru,“ vysvětluje Diana Radl Rogerová ze společnosti Deloitte. 

A mapa jde i do historie - dají se z ní se vyčíst i růst a pokles cen v jednotlivých letech. Třeba v Praze 5 se hodnoty třípokojových bytů za dvacet let ztrojnásobily. Obecně pak platí, že větší zájem mají lidé o bydlení, které je blízko veřejné dopravy a kde také není problém zaparkovat vlastní vůz.   

Kolik kdo vydělal na koupi bytu?

Z cenové mapy se přitom dají vyčíst i kuriozity. Například na Praze 5 si v roce 2001 koupil majitel nový byt zhruba za sedm milionů korun. O sedm let později, těsně před začátkem krize, ho prodal za téměř 21 milionů. 

Evžen Korec, generální ředitel EKOSPOL

„Od začátku krize v roce 2008 se prodávaly jen nejmenší byty, to znamená garsonky do 35 metrů. Dnes je nejprodávanějším byt velikosti 2+kk mezi 40 a 50 metry.“ 

Webová mapa ukáže skutečné ceny rezidenčních nemovitostí (zdroj: ČT24)

Ceny budou v mapě aktualizovány každého čtvrt roku a pro laickou veřejnost by projekt měl být spuštěn na začátku příštího roku. „Předpokládáme, že by cena měla být obdobná tomu, jak to funguje na katastru,“ přibližuje náklady na data z mapy ředitel společnosti Hyposervis Milan Roček. 

Nejde však o první materiál, který vychází ze skutečných cen. Existují taky mapy stavebních pozemků měst - třeba Prahy, Brna, Hradce Králové nebo Ostravy. Na rozdíl od databáze bytů se třeba na pražské ceny stavebních pozemků může zájemce podívat bezplatně.

Vydáno pod