Češi = špindírové, shodují se majitelé čistíren

Brno - Pět let nepraný kabát - typická zakázka pro tuzemskou čistírnu. Zatímco Ital nebo Němec chodí se svým oblekem do profesionální prádelny co půl roku, Češi o chemické čištění příliš zájem nemají. V tuzemsku už funguje jen třetina čistíren. Lidé si raději koupí oblečení, které mohou vyprat sami, shodují se majitelé.

„Každý rok ubývá malých čistíren. Sestupná tendence je trvale od roku 1989. Ten interval čištění býval v minulosti jednou za půl roku, v současné době dá běžný občan do chemické čistírny zboží jednou za dva roky. U některých je to dokonce jen jednou za život daného oblečení,“ popsal nezájem Čechů o profesionální čištění Radek Vašíček, generální sekretář Asociace prádelen a čistíren ČR.

„Za den mi chodilo sedmdesát lidí, dnes přijde stěží čtyřicet. Před 15 roky nás tu pracovalo pět, teď tu děláme jen dvě,“ jednoznačně vyčíslila mizející klientelu majitelka čistírny Marcela Čumpelíková, která v centru Brna pracuje už 19 let. „Češi si kupují oblečení, které si vyperou doma. Jsou ale i zákazníci, kteří donesou jednou za pět let kabát a chtějí z něj udělat nový kus oblečení,“ posteskla si Čumpelíková.

Průměrné ceny v čistírnách:

Kalhoty – 70 až 120 korun

Sako – 70 až 120 korun

Kabát – cca 200 korun

Kožená bunda – okolo 400 korun

„Do čistírny chodím jednou za dva týdny, většinou nosím kostýmky, kalhoty a saka. Jsem totiž majitelka společnosti, takže tento druh oblečení nosím denně,“ vysvětlila pravidelná zákaznice Martina Pavlíčková. Před rokem 1989 fungovalo v tuzemsku na šest stovek čistíren, dnes jich zbývá třetina.

Češi považují profesionální praní za drahé
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Protože ubylo klientů, nabízím i službu, že přijedu za zákazníkem domů, vyzvednu zboží, vyčistím a zase jej přivezu. Snažím se tak vyjít vstříc,“ popsala nutné rozšíření nabídky majitelka brněnské čistírny. „Stále častěji se snaží vyprat doma v pračce i zboží, které se prát nedá. Chemické prostředky jsou ale mnohem kvalitnější. Například vlnu nemůžete vůbec dávat do pračky,“ argumentoval Vašíček. Podle něj jsou nejspořivější senioři.

„Starší generace je dnes překvapená, že je to drahé, ale máme už úplně jiné stroje a čistí se úplně jinak. Ty technologie jsou nesrovnatelné,“ upozornil na hlavní rozdíly Vašíček. Do čistíren lidé nejčastěji nosí péřové bundy, zimní kabáty a obleky.

Jak často navštěvují čistírnu?

Ital - jednou za půl roku

Němec – jednou za půl roku, maximálně za rok

Čech – jednou za dva až tři roky

„Češi se spíš věnují úspoře, než aby si koupili drahou módní záležitost. Na tmavém kabátu není ta špína tolik vidět, tak ho maximálně kartáčují. Ale za celou dobu životnosti ho nedají do čistírny, a pak jde rovnou do kontejneru,“ popsal běžnou praxi v tuzemsku Vašíček. Čistírnám uškodil také masivní nástup levného oblečení z Asie. Kalhoty za tři sta korun nemá smysl profesionálně čistit, alespoň tak uvažuje většina Čechů.

Nástup levného textilu popisuje Radek Vašiček (zdroj: ČT24)