Jak mají státy EU vyrábět elektřinu? Nechte to na nich, tvrdí Sobotka

Berlín – Podle Bohuslava Sobotky by členské státy EU měly samy rozhodovat o tom, z jakých zdrojů budou vyrábět elektřinu. Český premiér při setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou tak zdůraznil, že podobná pravomoc by neměla přecházet na společnou evropskou úroveň. Samotné Německo je přitom velkým propagátorem obnovitelných zdrojů. Plán EU, aby obnovitelné zdroje tvořily za 15 let více než čtvrtinu veškeré výroby energie, je podle Sobotky spíše nereálný.

Sobotka také uvedl, že přestože s Merkelovou jednal o energetické spolupráci, neznamená to, že bude Česko následovat německého příkladu v odstavení jaderných elektráren a v masivním rozvoji obnovitelných zdrojů. „Jestliže dnes jsme se dohodli na intenzivních konzultacích například v oblasti energetiky nebo energetické bezpečnosti, tak to neznamená, že bychom se dnes dohodli na tom, že Česká republika bude kopírovat energetický mix, pro který se rozhodlo Německo,“ zdůraznil premiér.

Bohuslav Sobotka:

„Já jsem zdůraznil náš požadavek na to, aby se jednotlivé země mohly svobodně rozhodnout, jak budou zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů.“

Plány Evropské komise na zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny jsou podle Sobotky z českého pohledu příliš ambiciózní. Podle něj by to mohlo způsobit další zdražení elektřiny. V současnosti obnovitelné zdroje v Česku vyrábí zhruba 13 procent elektřiny, komise prosazuje, aby do roku 2030 tvořil evropský průměr 27 procent. 

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, který Sobotku na návštěvě Německa doprovází, by Česko uvítalo závazek k omezování emisí oxidu uhličitého (CO2) spíš než další rozvíjení obnovitelných zdrojů. „Chceme jako primární a jediný cíl snižování skleníkových plynů,“ prohlásil ministr. „Nám by nejlépe vyhovovalo 35 procent, za určitých okolností by to mohlo být 40 procent,“ dodal k možnému rozsahu omezení emisí CO2.

Fotovoltaika
Zdroj: ČTK/ABACA/Antoine

Například na konci ledna Evropská komise představila nový návrh evropské legislativy, podle které by EU měla snížit emise skleníkových plynů o 40 procent oproti roku 1990. Novela zahrnuje i zmíněný požadavek na čtvrtinový podíl obnovitelných zdrojů.

Ekologické organizace jsou přesvědčeny, že návrh EK je jasně psán rukopisem šéfů 12 velkých energetických firem. Firmy jako německý E.ON, RWE či český gigant ČEZ se spojily do jedné iniciativy a evropským politikům předložily vlastní návrh. Šéf ČEZu Daniel Beneš však odmítl, že by komise na jejich stanoviska brala zřetel. „Návrh, se kterým ve středu přišla komise, určitě není návrhem, který jsme napsali my. Kdybych ho psal já, vypadal by trochu jinak,“ vyjádřil Beneš svou nespokojenost. (Podrobněji čtěte ZDE.)