Obchody hlásí rekordní tržby. Zásluha intervencí, míní analytici i Singer

Praha - Maloobchodníci se radují ze tříletého maxima tržeb. Ty meziročně vzrostly skoro o 6,5 procenta. A ani na meziměsíční tržby si nemůžou obchodníci stěžovat, proti prosinci si polepšili skoro o 2 procenta. Na výsledku má podle analytiků hlavní zásluhu prodej aut, ke kterému zákazníky motivovaly listopadové intervence ČNB. Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera dnešní údaje vyvrátily řadu mýtů, které intervence provázely.

Tržby v motoristickém segmentu jenom v lednu vzrostly skoro o pětinu. Ekonomové se shodují na tom, že v tomto případě výrazně zafungovala devalvace české měny. Česká národní banka uměle oslabila její kurz v lednu, aby podpořila tuzemský export.

„Strach ze zdražení po intervenci motivoval k nákupu hlavně váhající spotřebitele,“ tvrdí analyitik společnosti Home Credit Michal Kozub. Otázkou podle analytika ČSOB Petra Dufka ale je, jak dlouhého trvání bude tato silná nákupní „horečka“ mít.

Singer: Mýty kolem intervencí jsou vyvráceny

Podle guvernéra ČNB dnešní údaje z ekonomiky vyvrací mýty, jako například to, že kvůli intervencím dojde k masivnímu nárůstu cen, že krok ČNB naruší křehké oživení ekonomiky a zvýšené nákupy v listopadu budou kompenzovány poklesy obratů v dalších měsících.

Guvernér ČNB Miroslav Singer:

„To ale neznamená, že jsme z problémů venku. Stále se ekonomika nachází v situaci, na kterou bylo listopadové uvolnění měnové politiky evidentně potřebnou odezvou. Nezaměstnanost je blízko historických maxim, mzdový růst v historických minimech, zkrácené pracovní doby nepříjemně univerzálním jevem a nárůsty objednávek ještě zdaleka neeliminují rezervy, které má výrobní sektor v nevyužívání svých stávajících kapacit.“

Singer rovněž uvedl, že pokud by bylo třeba další uvolňování měnové politiky bez výrazné změny ekonomického prostředí, je ukončení intervencí v příštím roce variantou, která by byla vhodnější než změna úrovně nastaveného kurzu. Současná prognóza ČNB počítá prozatím s koncem intervencí nejdříve na počátku příštího roku. Intervenční režim počítá s udržováním kurzu koruny nad hranicí 27 korun za euro.

Povánoční slevy zafungovaly 

Češi se na začátku roku vrhli do obchodů i díky povánočním slevám. Tržby s oblečením a botami rostly v lednu o 6,8 %. Lidé překvapivě po Vánocích kupovali i elektroniku – obchodníci utržili na prodeji tabletů, mobilů a notebooků o 15,8 procenta více. Na potravinách naopak Češi šetřili. Tržby se zvýšily sotva o 0,2 procenta. Podle Petra Dufka od nákupu potravin zákazníky odrazují především vysoké ceny. 

Pavel Kulhavý, PwC Audit:

„Čeští spotřebitelé zjevně navázali na bohatšího Ježíška i větší útratou při lednových výprodejích. Na trhu pozorujeme velký boj o zákazníka, který slyší především na slevy a výhodné nabídky. Trh se tak dále koncentruje a konkurence sílí.“

Další měsíce budou už útraty podle názoru ekonomů skromnější. V nadcházejících měsících očekává Miroslav Novák ze společnosti Akcenta zpomalení růstu maloobchodních tržeb, především kvůli tomu, že spotřebitelé na začátku roku vyprázdnili peněženky.