Chilští vinaři se vrací k tradicím a nabízí luxusní vína

Santiago de Chile - Chile je ve světě považováno za vývozce zejména cenově dostupných vín. Nová generace vinařů se ale vydala směrem prvotřídní kvality za vyšší cenu. Při výrobě vína se vrací k tradičním postupům a na trh přichází s víny, která nejsou dostupná každému. Většina takto vyrobených vín míří pouze do vinařských butiků v San Franciscu, New Yorku nebo Londýně, jejich cena nejde pod 40 dolarů za láhev.

Od 16. století jsou v Chile jedny z nejznámějších vinařských oblastí na světě. Právě tam totiž kdysi španělští osadníci přivezli vinnou révu z Evropy. Teď se nová generace vinařů chystá zašlou slávu chilského vína oprášit. Skupují opuštěné vinice a chtějí naplno využít jedinečnosti tamní půdy a starých pěstitelských znalostí.

„Máme speciální komposty, ze kterých pak hnojíme naše vinice. Necháváme v nich hnít různé bylinky a trus z vybraných zvířat. Půda se pak sama revitalizuje a je v ní víc energie. Proto z ní pak rostou kvalitnější hrozny,“ říká výrobce biodynamických vín Almaro Espinoza. „Vše se vlastně používalo dávno a dnes se k tomu pouze vracíme. Máme zvířata, která chováme přirozeně, používáme přírodní mikroorganismy, vlastní hnůj a žádná chemická hnojiva. To je náš úspěch,“ doplňuje biodynamický expert Jorge Castillo, Lapostolle.

Chile cílí na bohaté milovníky vína (zdroj: ČT24)

Chilským vinařům se za pomoci těchto postupů daří vyrábět vína, která mají šanci získat většinu cen a drží si prestiž u světových znalců. Vinaři sází i na osvědčené nádoby, ve kterých dělali víno jejich předci, hlavně na dřevěné sudy nebo kameninové hrnce. „Cílem je, aby se do sklepů dostaly sudy naplněné vínem z těch nejčistších a nejpřirozeněji zpracovaných hroznů,“ uvedla Andrea Leon, mluvčí vinařství Lapostolle. Takto vyráběná chilská vína svou jedinečnost ovšem odráží i v ceně.