Konec tendru na nový Temelín? Premiér o ničem neví

Praha – Vláda se zásadně rozchází ve svých vyjádřeních ke klíčovému projektu české energetiky. Zatímco ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v neděli v Otázkách Václava Moravce naznačil, že výběrové řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín bude nejspíš zrušeno, podle jeho šéfa Bohuslava Sobotky k tomu není důvod. Kabinet prý do tendru společnosti ČEZ nijak nezasahuje.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) neví nic o důvodech, které by měly vést k zastavení miliardového tendru na stavbu dvou nových bloků jihočeské jaderné elektrárny. „Nemám informace o tom, že by existovaly důvody pro zastavení výběrového řízení,“ prohlásil Sobotka. Zdůraznil, že výběrové řízení organizuje energetická společnost ČEZ, má jasná pravidla a Strakova akademie do něj nijak nezasahuje.

Premiér tak reagoval na slova ministra průmyslu a svého stranického kolegy Jana Mládka. Ten v nedělních Otázkách Václava Moravce konstatoval, že ČEZ musí rozhodnout o vybrání vítěze nebo o ukončení tendru. „Pravděpodobnější je ta druhá varianta, ale zatím žádné rozhodnutí nebylo přijato,“ řekl Mládek (podívejte se na video). Zároveň ujistil, že soutěž má ve své kompetenci ČEZ a role vlády spočívá pouze v rozhodování o garancích.

Úvahy o tom, že by vláda garantovala výkupní ceny temelínské elektřiny, aby zajistila návratnost investice, nicméně ministerský předseda odmítl. Považuje to za hazard se státním rozpočtem. „Tendr byl zahájen v okamžiku, kdy žádné takové garance ze strany minulých vlád přislíbeny nebyly. Pro mne by to byla nová otázka a předběžně na ni odpovídám: Nikoliv,“ uvedl Sobotka.

ČEZ přitom avizoval, že bez státem garantované ceny elektřiny nebo jiné formy podpory smlouvu na dostavbu elektrárny nepodepíše. Generální ředitel Daniel Beneš totiž požaduje, aby firma měla nějak „ošetřené obchodní riziko“ (hovořilo se třeba o tzv. contract for difference, kdy stát dorovnává výkupní cenu elektřiny, pokud je nižší než garantovaná, a naopak inkasuje přebytek, pokud se elektřina prodává dráž).

Temelín
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Chalabala

Hospodářské noviny (HN) minulý týden napsaly, že elektrárnu by mohla dostavět nová státní firma. ČEZ by se tím rizik spojených s investicí zbavil. Mládek podle listu o takovém postupu uvažuje. Podle zdrojů HN a týdeníku Ekonom má ČEZ zastavit tendr do konce června bez výběru vítěze – zmíněná státní firma by poté vypsala novou soutěž.

Současný plán počítá s tím, že stavba bude hotová v roce 2025 a nové bloky budou vyrábět elektřinu šedesát let. Cena zakázky se počítá na stovky miliard korun.

Další spor: Může Temelín dostavět Rusko?

Do debaty o Temelínu se nedávno zapojil i ministr obrany Martin Stropnický (ANO), a to s ohledem na situaci na Krymu. Prý si dokáže jen stěží představit, že by dva zbývající bloky dostavěly ruské firmy. Narážel tak na česko-ruské konsorcium MIR.1200, které je jedním ze dvou zbývajících uchazečů o zakázku. Druhým je americko-japonský Westinghouse.

Rusko se podle Stropnického invazí na Krymu vyřadilo ze skupiny „předvídatelných demokratických států“. Stejný názor má i ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Pokud Rusko používá jako zahraničněpolitický nástroj vojenskou agresi, tak bychom měli být velmi ostražití před tím budovat jakékoliv strategické vazby s touto zemí. A podíl Ruska na dostavbě Jaderné elektrárny Temelín takovou strategickou vazbou nepochybně je,“ uvedl Dienstbier v rozhovoru pro Českou televizi (čtěte víc).

Premiér Bohuslav Sobotka nicméně jejich výroky tlumil: „Není možné si představovat, že spálíme všechny mosty a kvůli této krizi zrušíme veškeré obchodní vztahy s Ruskem. To by byl krok, který by byl velmi neprozřetelný, a domnívám se, že nikdo od nás takový krok neočekává. Pokud jde o tendr na Temelín, ten probíhá podle pravidel a chci připomenout, že ho neorganizuje vláda ČR,“ nechal se slyšet Sobotka. Tomu se jakékoliv hospodářské sankce vůči Moskvě nelíbí hlavně proto, že by mohly ohrozit tuzemskou zaměstnanost.