USA vyšetřují hypoteční banky kvůli zabavování nemovitostí

Washington - Kvůli podezření na nesrovnalosti při zabavování nemovitostí neplatičům hypoték zahájilo ve středu všech 50 amerických států společné vyšetřování hypotečních bank. Podle některých expertů to může vyvolat předvolební kampaň proti zabavování domů, což může zpomalit prodej realit a narušit oživení trhu bydlení - jednoho z klíčových sektorů celé americké ekonomiky.

V současnosti státní zástupci zkoumají stížnosti, podle nichž některé banky před rozhodnutím o zabavení náležitě neprověřily dokumenty nebo k vyklizení nemovitosti předkládaly nesprávné údaje. Masové zabavování domů neplatičům hypoték bylo jedním z nejviditelnějších projevů poslední hluboké finanční krize a hospodářské recese.

Podle nejvyššího státního zástupce státu Iowa Toma Millera budou státy požadovat pro neprávem vykázané vlastníky odškodnění a pro banky finanční sankce, „tam, kde to bude přiměřené“. Poskytovatele hypoték budou státy rovněž nutit ke změně praktik a úpravě úvěrů pro lidi, kteří mají potíže se splácením hypoték.

Americké podvody na hypotečním trhu (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé se zaměří především na praktiky „automatického podepisování“, kdy v bankách a hypotečních firmách podepisují příslušní úředníci každý den stovky dokumentů o zabavení a vyklizení. Objevují se stížnosti, že tito lidé řádně neověřili dokumenty, které podepisovali.

Vyšetřování prý zpomalí oživení realitního trhu

Zároveň však mezi analytiky trhu bydlení panuje názor, že vyšetřování a zvýšená pozornost veřejnosti a politiků může zpomalit proces zabavování realit a jejich návratu na trh. Ve druhém čtvrtletí tvořily zabavené reality celou čtvrtinu prodeje domů na americkém trhu. Jakékoli zpomalení tohoto procesu může mít nepříznivý dopad na celou ekonomiku, protože trh bydlení bývá tradičně tahounem oživení z recese. Americká ekonomika už tak od počátku roku zřetelně zpomaluje růst a objevují se obavy z propadu do další recese.

Američanka
Zdroj: ČT24