Burza Mt. Gox našla čtvrtinu ztracených bitcoinů

Tokio - Pro ty, kteří důvěřovali burze Mt. Gox a uložili u ní své bitcoiny, polil zhruba před měsícem pot. Japonská instituce totiž ohlásila, že z jejích účtů zmizelo asi 850 tisíc bitcoinů. Ztráta tak činila více než 11 miliard korun. Nyní se jich část našla - 200 000 bitcoinů (v hodnotě 2,4 miliardy korun) bylo objeveno na nepoužívaných účtech. Pro burzu a její uživatele je to dobrá zpráva, pro kritiky vyvolává pouze další otázky o jejím podivném fungování.

Dne 25. února padla japonská bitcoinová burza Mt. Gox. U soudu v Tokiu požádala společnost o bankrotovou ochranu. Důvod? Z jejích účtů zmizelo asi 850 tisíc bitcoinů (100 000 patřilo přímo jí a 750 000 jejím klientům). Nikdo neví kam, ani kdo za tímto činem stojí.

Našlo se 200 tisíc bitcoinů

Zkrachovalá burza našla téměř čtvrtinu z 850 000 bitcoinů, o kterých se domnívala, že je ukradli hackeři. Množství bylo objeveno na nepoužívaných účtech a jeho tržní hodnota se pohybuje kolem 120 milionů dolarů (2,4 miliardy korun). Zbývajících 650 000 bitcoinů se nicméně stále postrádá. Podle agentury AP je nalezení dobrou zprávou pro klienty společnosti, podivný proces jejího fungování to ale nevysvětluje.

Mt. Gox je jakýmsi druhem specializované směnárny na bázi burzy: Umožňuje koupit nebo prodat virtuální měnu bitcoin za dolary a další měny. Příznivci měny totiž tvrdí, že díky šifrování je měna imunní vůči krádežím a padělání.

Mt. Gox byl podle konkurentů špatný hráč - to trh neakceptuje

„Toto tragické porušení důvěry uživatelů Mt. Gox je výsledkem akce jedné firmy a neodráží odolnost nebo hodnotu bitcoinu a celého odvětví digitální měny. Stejně jako u každého jiného odvětví jsou zde špatní hráči, kteří musí být odstraněni, a to je to, co vidíme dnes. Mt. Gox potvrdil své problémy při soukromém jednání s dalšími členy bitcoinové komunity,“ uvedly ve společném prohlášení burzy s bitcoiny Coinbase, Kraken, Bitstamp, BTC China, Blockchain a Circle.

Bitcoin

Tuto virtuální měnu vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Hodnota bitcoinu za dobu jeho existence prudce stoupla, loni na podzim se přehoupla dokonce přes 1 000 dolarů. 

Bitcoin oceňuje většina uživatelů pro jeho anonymitu. Jeho kritici ale varují před možnými úskalími - kvůli nedostatečným kontrolám prý není možné zabránit zneužívání měny k nelegálním činnostem. V internetovém obchodě Silk Road se daly bitcoiny údajně využít pro nákup drog nebo najímání zabijáků.

Na bitcoinu je založena ale i řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Měnu dokonce přijímají i některé obchody, dá se za ni koupit stále více zboží - od letenek přes vánoční stromky až po biopivo.

Bitcoin je navržen tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetickou měnu „tiskne“ síť počítačů. Nové mince se uvolňují stabilním tempem, avšak stále pomaleji. Počet jednotek v oběhu totiž bude konečný. Celkem se jich vydá 21 milionů, poslední bitcoiny by se měly do oběhu dostat kolem roku 2140.