Francie jede na stávkové vlně

Paříž - Protesty Francouzů proti důchodové reformě dnes pokračují již třetím dnem. Dopoledne proběhla další stávka železničářů a odbory varují, že hodlají přitvrdit i v omezení provozu rafinerií. Pohrozily, že zastaví dodávky pohonných hmot v zemi. K dalším velkým protestním akcím pak odboráři chtějí přikročit v úterý. Prezident Sarkozy nicméně trvá na svém a reformy bude prosazovat i nadále.

Ani dnes na vnitrostátní síti nevyjela většina rychlovlaků TGV. Ovšem většina spojů s Belgií, Německem a Švýcarskem jimi však zajištěna byla. Ostatní mezinárodní vlaky nebyly dopoledne vypraveny. Železniční společnost SNSF nicméně oznámila, že stávkovalo jen 20 procent jejích zaměstnanců proti středečním 25 a úterním 40 procentům. Protesty narušují podle ministerstva školství činnost i 342 lyceí. V Toulouse demonstrovalo dopoledne kolem 18 tisíc lidí, mezi kterými bylo hodně středoškoláků.

Stávkující se zaměřili také na 12 rafinérií v zemi. U deseti z nich blokují přístup, u osmi zcela zastavili nebo zastavují jejich provoz. To vážně omezuje výrobu a distribuci pohonných hmot. Jejich spotřeba u čerpacích stanic se od začátku týdne zvýšila o 50 procent. Speditérské firmy požádaly vládu o případné využívání rezerv pohonných hmot prioritně pro jejich kamiony.

Francouzi opět ve stávce (zdroj: ČT24)

Rezervy pohonných hmot vydrží nejméně měsíc

Od státního tajemníka pro dopravu v úřadu státního ministra Dominiqua Bussereaua přišlo ujištění, že v případě běžné spotřeby vydrží rezervy nejméně měsíc. Vyzval řidiče, aby se nehrnuli k čerpacím stanicím a nedělali si zásoby pohonných hmot.

Středeční stávky navázaly na úterní dosud největší protesty proti důchodové reformě. Odboráři odhadují, že v zemi protestovalo na 3,5 milionu lidí. Vláda je v odhadech mírnější a mluví o něco málo přes milionu demonstrujících.

Stávka postihla dopravu, školství, pošty a další veřejné služby. Odboráři navíc přitvrdili u ekonomicky důležité železniční dopravy a taky u provozu rafinerií. Stávka už vyřadila z provozu všech šest rafinerií společnosti Total. Stávkuje se i v ropných terminálech přístavu Marseille. „Jelikož nás vláda nechce vyslyšet, když jsme v ulici, zatlačíme na ekonomickou část. S rafineriemi lze do dvou dnů zablokovat zásobování pohonnými hmotami ve Francii,“ varoval Yvon Scornet, odborová organizace firmy Total.

Prezidenta Sarkozyho ale stávky neobměkčily. Ke změnám se zavázal už v době nástupu do funkce v roce 2007 a chce je dovést do konce, a to bez ústupků. Stejný názor má i vláda, včetně ministra práce Erica Woertha: „Je to silná reforma, tudíž není překvapivé, že jsou silné demonstrace. Zůstávám klidný a odhodlaný. Je třeba přistoupit na to, že se bude pracovat déle.“

Reforma počítá například se zvýšením věku pro odchod do důchodu nebo s prodloužením minimální odpracované doby pro nárok na důchod. Tyto kroky kromě odborářů kritizuje i opozice v čele se socialisty. Vláda ale tvrdí, že je nezbytná. Jinak hrozí, že se celý důchodový systém položí.