Zahýbou potraviny z Ukrajiny českým trhem?

Praha - Evropská unie připravuje hospodářskou pomoc pro Ukrajinu. Chce na čas jednostranně zrušit cla na dovoz tamních výrobků. Podle členů české vlády by to nemělo významně poškodit tuzemské výrobce. Ukrajina je totiž v žebříčku států, které s Českem obchodují, až na začátku třetí desítky. Zemědělci se přesto obávají výkyvu cen, které by zlevněné zboží z Východu mohlo na trhu během léta způsobit.

Z Ukrajiny se do Česka společně se zemědělskými komoditami ročně dovezou potraviny psané azbukou v hodnotě půl miliardy korun. Teď by to mělo být víc. Zrušení cel pro ukrajinské výroby by mělo platit od května nebo června do listopadu. Brusel odhaduje, že Ukrajina by tím měla získat přes 200 milionů eur.

Agrární komora se obává výkyvů cen potravin

Z Ukrajiny se do Česka v současnosti nejvíc dovážejí jedlé oleje, ořechy a med. Čeští zemědělci a potravináři se teď bojí, že by mohly na jejich úkor růst také další dovozy. „Může dojít k výkyvu na trhu v cenách. Může se to týkat obilovin, kuřecího masa, v podstatě veškeré zemědělské produkce,“ odhaduje prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman. 

Dojde k záplavě zboží z Ukrajiny? (zdroj: ČT24)

Podle členů vlády jsou takové obavy zřejmě liché, a to nejen v případě potravin, ale i dalšího průmyslu. „Nedokážu si představit, že by teď ukrajinští výrobci dokázali nějak pružně reagovat a navýšit svou výrobu,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka. 

Zrušení cel však zasáhne státní rozpočet. Jen na těch z ukrajinských potravin a agrárních komodit loni ministerstvo financí vybralo 114 milionů korun.