Odbory ještě neznají termín případné stávky

Praha - Odbory se zatím nedohodly na termínu a délce případné stávky zaměstnanců veřejné správy kvůli plánovanému snížení jejich mezd. Zůstávají stále jen v pohotovosti, kterou vyhlásily již v pondělí, a budou čekat na výsledky dalších jednání ekonomických ministrů a premiérem Nečasem. Vláda už navíc avizovala, že od plánu na desetiprocentní snížení objemu prostředků na platy neustoupí.

Odbory na sebe znovu upozorňují. Nehodlají se totiž smířit se snížením objemu peněz na platy státních zaměstnanců v desetiprocentní výši. A přestože jednání k odvrácení stávky ještě proběhnou, odboráři již připravují praktické záležitosti spojené s jejím konáním. „Dojde k poklesu spotřeby, ovlivní to HDP, tím pádem příjmovou stránku státního rozpočtu, ale bude to mít dopad na výdaje v dalších částech státního rozpočtu,“ rozhořčuje se předsedkyně Odborového svazu státních zaměstnanců Alena Vondrová.

Premiér Petr Nečas

„Že se platy sníží o 10 procent, přes to nejede vlak. Na to vláda nemá manévrovací prostor a neustoupí. O konkrétní formě snížení jsme připraveni dále s představiteli odborových svazů jednat.“

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Odbory na začátku všech jednání navrhovaly jako vstřícný krok jen zmražení platů na čtyři roky. „Neříkají nic méně, než, že požadují o 12 miliard korun na platové výměry více, než navrhuje vláda,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek. Odborářům se taky nelíbí, že by nově mohli být lidé ve státní sféře odměňováni bez ohledu na odpracované roky.

Stávkovou pohotovost vyhlásilo 11 ze 13 odborových svazů

Stávková pohotovost proto trvá, vyhlásilo ji 11 ze 13 odborových svazů. Policisté a hasiči ze zákona stávkovat nesmí. „Pokud dojde ke stávce, dohodli jsme se s policisty, že na tento den svoláme demonstraci do Prahy a stávku podpoříme,“ uvádí předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí

„Odbory nepřistoupily na jakékoliv věcné vyjednávání o konkrétních tématech. Pouze stále dokola opakovaly, že návrh, který jsem předložil vládě, je pro ně absolutně nepřijatelný.“

Zástupci zaměstnanců vytýkají vládě i to, že nevědí, jak přesně by se tabulky měnily a jaký by byl výsledný plat. Své pochyby dokládá místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková: „Změna, která je navržena v zákoníku práce, neuvádí koeficienty, které by měly být zachovány pro první a 16. platovou třídu a první až 12. platový stupeň. Pro nás vůbec není jasné, jak by to mělo dopadnout.“

Během druhého kvartálu podle statistik premiéra Nečase přišlo o práci v podnikatelském sektoru meziročně 85 tisíc lidí. Ve veřejném sektoru naopak lidí přibylo o osm tisíc. Nejméně polovina z nich přitom pobírá o 1 100 korun více než podnikatelé.