Potvrzeno: Jihokorejci zvažují, že by v Česku vyráběli pneumatiky

Soul –  Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire dnes potvrdil, že uvažuje o tom, že postaví svou továrnu v Česku. Konečné rozhodnutí sice ještě nepadlo, spekuluje se ale, že jihokorejský závod by měl vzniknout v průmyslové zóně v Nošovicích. Práci by tady mohlo dostat asi tisíc lidí.

Nexen dodává pneumatiky mladoboleslavské automobilce Škoda Auto a jihokorejské Hyundai Motor. V současnosti má firma továrny v Jižní Koreji a v Číně. Teď chce ale postavit další, a to v Evropě. A mohlo by to být v České republice, potvrdila firma. „Zvažujeme (tuto továrnu), protože potřebujeme rozšířit výrobní kapacitu ve středně dlouhém a dlouhém období. Nic však nebylo rozhodnuto,“ uvedla společnost Nexen ve zprávě pro jihokorejskou burzu. 

O obří investici jednali přímo v Koreji minulý měsíc ministr průmyslu Jan Mládek a zástupci CzechInvestu. Jak jednání dopadla, nechtěli komentovat. Podle spekulací zahraničních médií by měla nicméně továrna vyrůst v Nošovicích v Moravskoslezském kraji. Ze hry je tak zřejmě průmyslová zóna na Žatecku, o které prý také Jihokorejci uvažovali. 

Tomu, že firma míří právě do Česka, by mohlo napovídat i to, že Škoda Auto uzavřela se společností Nexen dohodu o dodávkách pneumatik pro modely Rapid a Octavia. Nexen dodává pneumatiky také automobilce Hyundai, nošovická továrna ovšem mezi odběratele Nexenu nepatří. Nová továrna by mohla začít fungovat v roce 2017 a podle plánů by měla vyrobit ročně asi 6 milionů pneumatik. 

Jihokorejská společnost Nexen Tire Corporation vyrábí pneumatiky už od roku 1942. Soustředí se na výrobu pneumatik pro osobní auta, lehká užitková vozidla (LUV) a sportovně užitková vozidla (SUV). Firma vyváží do 130 zemí světa. Předloni vykázala zisk přes 2,5 miliardy korun. 

Jihokorejské investice v Česku:

Česká republika je pro jihokorejské investory celkem atraktivní. Státní agentura CzechInvest do ČR od roku 1993 přilákala 20 korejských investic téměř za 47 miliard korun. Investice pomohly vytvořit 8 600 pracovních míst

Mezi první korejské firmy, které v České republice začaly podnikat, patřily společnosti Samsung, LG Group či Daewoo. Doposud největší jihokorejskou investicí v Česku je nošovická automobilka Hyundai, kterou následovali i dodavatelé dílů. Korejci koupili také podíl v Českých aeroliniích.