Baumax má finanční potíže, odejde z pěti zemí

Vídeň – Rakouský řetězec hobbymarketů, který působí i na českém trhu, zažívá zlé časy. Ztráty v řádu stovek milionů eur ho přiměly opustit pět východoevropských trhů. Po jednání o odprodeji cenné umělecké sbírky rakouskému státu je to další pokus majitele Baumaxu Karlheinze Essela o záchranu společnosti.

Jako součást nového plánu na záchranu společnosti se Baumax rozhodl zrušit dceřiné společnosti ve Slovinsku, Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku a Turecku. Celkem se tak uzavře 41 poboček společnosti. Odprodejem jejich majetku chce Baumax umořit alespoň část svých závazků. Odchod z Česka, kde funguje 24 prodejen, řetězec zatím neplánuje. Kromě Česka a Rakouska, tedy dvou trhů, kde má Baumax nejvíce obchodů, zůstane ještě na Slovensku a v Maďarsku.

Hospodaření Baumaxu není v posledních letech vůbec dobré. Čísla za loňský rok ještě nejsou známá, ale například předloni se čistá ztráta celého řetězce zdvojnásobila na 126 milionů eur. Firma se údajně dostala do potíží právě kvůli nízkým tržbám východoevropských dceřiných společností. Na ozdravení má čas jen do roku 2016.

Ve ztrátě jsou také české Baumaxy. Za rok 2011 se jejich provozní ztráta vyšplhala na 218 milionů korun, napsal deník E15. Naopak konkurenční společnost OBI měla podle výroční zprávy za rok 2012 provozní zisk 376 milionů korun. O rok dříve to bylo 527 milionů.

Kromě odchodu z pětice problémových zemí se majitel Baumaxu Karlheinz Essel snaží pomoci k záchraně podniku také prodejem své sbírky čítající téměř 7 tisíc uměleckých předmětů. Ta zahrnuje díla současných autorů z Rakouska a mnoha dalších zemí a její hodnota se odhaduje na 86 milionů eur (téměř 2,4 miliardy Kč). Mezi nejvýznamnější jména ve sbírce patří například Friedensreich Hundertwasser, Georg Baselitz, Markus Lüpertz nebo Gerhard Richter.