Levnější léky: Babiš možná kývne na 5% sazbu

Praha - Léky zlevní možná víc, než se zdálo ještě před pár dny. Ministr financí Andrej Babiš totiž připustil, že by se nově mohly danit jen pěti procenty. Ceny některých medikamentů by tak klesly o desítky korun. Proti změnám se však staví opozice. „Třetí sazba DPH je krok zpátky, větší administrativní náklady a větší prostor daňovým únikům,“ myslí si místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle lékarníků se snížení DPH promítne do všech přípravků.

Dobrá zpráva je to především pro ty, kteří kvůli svému zdraví musí polykat denně velké množství pilulek. Léky dnes bere (v průměru):

  • Pravidelně každý druhý Čech.
  • Po padesátce tři lidé ze čtyř.
  • Po sedmdesátce už každý.

Ministr financí přestal prosazovat desetiprocentní zdanění a připustil, že by šel ještě níž - na pět procent, což prosazuje ČSSD. „Já nemám problém s pěti procenty, ale musí někdo garantovat, že skutečně to snížení nezůstane v kapsách farmaceutických firem nebo různých pseudodistributorů,“ podotýká správce státní kasy Babiš.

U léků regulovaných, které jsou většinou na předpis, je situace jednoduchá. Mají totiž určenou maximální cenu i marži. U léků neregulovaných, tedy z volného prodeje, tyto limity ale nejsou - zákon už neupravuje marži distributora či lékárny.

Události: Babiš připustil snížení DPH pro léky (zdroj: ČT24)

Co na to říkají odborníci

„Pokud je to stanoveno zákonem, pak je ta garance zcela jasná a z naší strany ten zákon naplněn bude,“ potvrdila Lucie Šustková, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„Trh s léky je hodně konkurenční, proto si myslím, že snížení ceny DPH se promítne do všech přípravků,“ domnívá se viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.

Proti změnám se staví opozice

„Třetí sazba DPH je krok zpátky, větší administrativní náklady a větší prostor daňovým únikům,“ myslí si místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Změna daní by v případě léků vylezla na ztrátu 8 miliard pro státní kasu. Kromě léků by díky třetí sazbě daně z přidané hodnoty měly zlevnit i knihy a nejspíš i dětská výživa.