Bílý dům zabavování nemovitostí nezakáže

Washington – Američané mají smůlu. Vláda totiž plošné moratorium na zabavování nemovitostí kvůli nesplácení hypoték zavést nehodlá. Bílý dům uvedl, že se obává škod, které by takový krok mohl mít na širší trh a na proces oživení realitního sektoru. Zavedení plošného moratoria prosazuje část politiků v těch státech americké unie, které jsou nejvíce zasaženy krizí realitního trhu.

Prezident Barack Obama se snaží podpořit oživení krizí zasažené ekonomiky, jak se dá. Právě ze stavu realitního trhu má ale vláda velké obavy. Ve Spojených státech se navíc budou 2. listopadu konat volby do Kongresu a vláda se teď snaží na voliče zapůsobit. Zákonodárci jsou si dobře vědomi, že voliči jsou rozladěni kvůli vysoké nezaměstnanosti a nedobrému stavu ekonomiky. Vláda se proto snaží vyslat jasný signál, že Bílý dům zabrání opakování krize.

Banky prý neoprávněně vykazovaly Američany z domů

Ve Spojených státech se před nedávnem objevilo podezření, že některé banky na základě podvodné dokumentace vykázaly z domovů řadu lidí, kteří měli problémy se splácením hypoték. Toto podezření se chystají v nadcházejících dnech prověřit více než dvě třetiny státních zástupců po celých USA. Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs řekl, že je administrativa odhodlána dostat se k jádru problému uspěchaného zabavování nemovitostí.

mluvčí Bílého domu Robert Gibbs

„Chceme učinit spravedlivé a nezbytné kroky k tomu, abychom zajistili, že celý proces je v souladu se zákonem.“

Právě americký realitní trh stál v roce 2007 u zrodů finanční a hospodářské krize. V rizikové části trhu nemovitostí se objevilo velké procento nesplácených hypoték. Vzhledem k tomu, že hypotéky bývají součástí strukturovaných investičních nástrojů, problémy v tomto segmentu se záhy přenesly na celý finanční sektor.

Prodej domu
Zdroj: ČT24