Becherovka je na prodej, francouzský majitel prý hledá kupce

Londýn/Karlovy Vary – Česká likérka Jan Becher – Karlovarská Becherovka by mohla změnit majitele. Její vlastník – francouzská firma Pernod Ricard, ji prý plánuje prodat. Vynést by jí to mělo až 200 milionů dolarů (téměř čtyři miliardy korun). S odvoláním na dobře informované zdroje to uvedla agentura Reuters.

Mezi možnými zájemci o karlovarskou likérku by mohli být nadnárodní řetězce Stock Spirits Group nebo SPI Group. K dnešní zprávě se však odmítly vyjádřit stejně jako samotný Pernod Ricard. Důvodem může podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters být to, že francouzský výrobce zavázal možné zájemce mlčenlivostí.

Pernod Ricard je druhým největším výrobcem alkoholických nápojů na světě. Trápí ho však pokles zisku. Koncern poškodilo zejména silné napojení na Čínu. Samotnou Becherovku pak poznamenala předloňská prohibice. Ze zisku jí ukousla 80 milionů korun.

Francouzi vlastní karlovarskou likérku od roku 2001. Firma Jan Becher se však může pochlubit více než dvousetletou tradicí. Její kořeny sahají až do počátku 19. století. Prastará receptura si však dokáže získat své příznivce i v moderní době – Becherovka se tradičně umisťuje v první desítce nejoblíbenějších českých značek.

Vydáno pod