Prodal stát OKD pod cenou? Sobotka se brání

Praha – Stát prodal firmu OKD za čtyři miliardy, ačkoliv měla hodnotu až deset miliard. MF Dnes přišla se zjištěním, že v podezřelé privatizaci z roku 2004 sehrál hlavní roli tehdejší ministr financí a současný premiér Bohuslav Sobotka. Když po něm chtěli nevýhodný obchod vysvětlit, nechal posudek zpracovat kupcem, jenž OKD tak levně získal - konkrétně jeho advokáty, kteří neměli zájem nízkou privatizační cenu zpochybnit. Ačkoliv tak Sobotka mohl prodej zvrátit, nejednal jako řádný hospodář, ale hájil Karbon Invest. Sobotka se brání, trvá na tom, že stát v roce 2004 prodal podíl v OKD za tržní cenu.

V roce 2004 prodal stát firmu OKD za 4 miliardy korun společnosti Karbon Invest. Sobotkovo ministerstvo mohlo prodej 45,88 procenta akcií OKD ještě v únoru 2006 zastavit a škody státu minimalizovat. Prodejní cenu totiž začala prověřovat Evropská komise. Místo toho však úřad v dopise do Bruselu s hlavičkou „Mgr. Bohuslav Sobotka, 1. místopředseda vlády“ uvedl neúplné informace a vše přikryl, píše MF Dnes. Sobotka se hájí, že stanovisko pro Evropskou komisi nezpracovával; podepsal ho dnes již zesnulý náměstek Eduard Janota. Navíc tvrdí, že stát v roce 2004 prodal podíl v OKD za tržní cenu, Evropská komise podle něj konstatovala, že nebyla poskytnuta nepovolená podpora.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odmítá, že by se ve věci angažoval Eduard Janota, podle něj veškerá odpovědnost leží na tehdejším ministru financí Sobotkovi. Podobně se vyjádřil i současný ministr financí Andrej Babiš (ANO). Stejně tak se do Sobotky opřela i ODS. Kauza se podle občanských demokratů jeví jako závažná machinace při privatizaci, Sobotka nejspíš Česku způsobil značnou škodu.

Sobotka: Stát prodával za tržní cenu

Sobotka: „Stát v roce 2004 prodal minoritní akciový podíl v OKD za tržní cenu, nad cenu, kterou stanovil posudek a také nad cenu, kterou stanovil ve svém stanovisku ÚOHS.“ 

  • Stát tehdy prodal 45,88 procenta akcií firmy za 4,1 miliardy korun. Původně přitom vláda schválila prodej za 2,25 miliardy korun, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže privatizaci zamítl s tím, že je cena příliš nízká. Tržní cena se údajně pohybovala kolem 3,5 miliardy korun.

Sobotka: „Evropská komise prodej prověřila a konstatovala, že při tomto prodeji nebyla poskytnuta nepovolená veřejná podpora. (…) Za majoritní podíl v OKD, který včetně podnikových bytů nechaly před rokem 1998 divoce zprivatizovat pravicové vlády, stát nedostal ani korunu. O tomto faktu se zcela účelově nemluví.“

Protikorupční policie ale v březnu 2014 přišla s tím, že má důkazy o tom, že znalec při ocenění majetku OKD pro prodej minoritního státního podílu opomenul dvacet dceřiných společností, které vlastnily například stovky dělnických bytů. Příkladem je prodej společnosti Služby dolů, která pod státní podnik OKD spadala a vlastnila asi 1 200 bytů na Kladensku. Při privatizaci OKD společnost Služby dolů nikdo neocenil - firma Karbon Invest ji tehdy dostala zadarmo a s ní i kladenské byty. Premiér Sobotka už v roce 2009 v rozhovoru pro pořad Reportéři ČT řekl, že o prodeji kladenských bytů spolu se státním podílem OKD firmě Karbon Invest nevěděl - více čtěte zde.

Na skutečnost, že cena státního podílu byla výrazně podhodnocena, přišli již v roce 2011 Reportéři ČT. „Hodnota toho majetku byla podstatně vyšší, takže dá se říct, že kupovali v zásadě zadarmo,“ uvedl v Reportérech ČT ekonomický novinář Miroslav Motejlek - více čtěte zde

Podívejte se na Reportéry ČT z ledna 2011

Cesta Zdeňka Bakaly (zdroj: ČT24)

Sobotkovo MF vědělo, že hodnota podílu je dvakrát vyšší, tvrdí MF Dnes

Evropská komise začala prověřovat privatizaci OKD v roce 2005 po stížnosti firmy Penta, která tvrdila, že vláda prodala doly bez výběrového řízení a pod cenou, čímž kupci, společnosti Karbon Invest, poskytla nedovolenou podporu. Pokud by Brusel došel ke stejnému závěru, mohla vláda privatizaci zpětně zrušit. Sobotkovo ministerstvo už v té době vědělo o znaleckých posudcích, podle nichž byla hodnota státního podílu 10,3 miliardy, tedy více než dvakrát vyšší, než za kolik ji stát prodal. Úřad však místo toho, aby dodal do Bruselu podklady, napsal, že prodejní cena byla v pořádku. V dopise však chybí to podstatné – že stát „zapomněl“ při prodeji ocenit velkou část majetku OKD. Proto byla cena tak nízká.

Znalec při ocenění majetku opomenul dvacet dceřiných společností. Ty vlastnily například stovky dělnických bytů, které pak nový majitel prodal za tržní ceny.

Když policie zjišťovala, proč ministerstvo privatizaci tak urputně hájilo, ukázalo se, že na odpovědi Bruselu úzce spolupracovalo s protistranou – tedy kupcem OKD, konkrétně jeho advokáty z AK Pokorný, Wagner a spol., kteří neměli zájem do nízké privatizační ceny rýpat. „Vypracovali jsme veškerou dokumentaci z pohledu našeho klienta, společnosti Karbon Invest. Vlastní příprava odpovědi ČR a jednání s Evropskou komisí byla plně v rukou Ing. Martina Brože,“ uvedl advokát Richard Wagner. Potíž je, že ministerstvo v téže verzi poslalo dokumenty do Bruselu.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Proč Sobotkův úřad zvolil takový postup, nechce nikdo komentovat. Náměstek Karel Goldemund říká, že si detaily nepamatuje. Další náměstek Eduard Janota je po smrti. A premiér Sobotka uvedl, že věc řešili jeho podřízení.

Sobotka je blízkým přítelem právníka Pokorného - Sobotkův tajemný muž Pokorný - více čtěte zde. V AK Pokorný, Wagner a spol. dokonce dva roky pracoval. Sobotka i Pokorný však střet zájmů odmítají. „Jsme si jisti, že jsme v dané věci postupovali striktně v souladu s platnou právní úpravou, etickými standardy, jakožto i s praxí, která je u těchto typů řízení vždy uplatňována, a to až do dnešních dní,“ cituje MF Dnes advokáta Wagnera.

Privatizace OKD

Počátkem 90. let se ani OKD nevyhnula restrukturalizace, která zasáhla většinu českého průmyslu. Firma se přeměnila na akciovou společnost. Tu nejprve zcela vlastnil stát, později prodal 40 procent akcií v kuponové privatizaci drobným investorům a investičním fondům. 

Komplikovaná cesta OKD ze státních do soukromých rukou pokračovala v roce 2004, kdy se stát rozhodl prodat svůj zbývající podíl ve firmě. V té době už ovládala OKD společnost Karbon Invest, která za 4,1 miliardy odkoupila i zbývající státní podíl. Po odkupu státních akcií jí patřilo skoro 96 procent důlního gigantu. 

Na podzim 2004 se však znovu prodávalo. Karbon Invest koupila společnost Charles Capital, patřící kyperské společnosti RPG Industries, za kterou stojí český finančník Zdeněk Bakala. Že je novým majitelem OKD, oznámil Bakala pouhých šest dní poté, co Karbon Invest koupil státní podíl v dolech. Zároveň finančník připustil, že obchod připravoval s původními majiteli rok dopředu. 

Chcete vědět podrobně, jak privatizace OKD probíhala? Čtěte ZDE.