ÚS odmítl změnu výpočtu škody u černých odběrů elektřiny

Brno - Černé (neoprávněné) odběry elektrické energie jsou závažná problematika, která udělala díru do rozpočtu nejedné domácnosti. Mnohdy neprávem. Okresní soud v Chrudimi navrhl zrušení části energetického zákona, podle které ministerstvo průmyslu určuje způsob výpočtu škody za neoprávěný odběr. Ústavní soud to ale zamítl - lidé se mohou bránit v případě nesrovnalostí žalobou.

Podle Okresního soudu v Chrudimi je současný způsob výpočtu škody paušální, sankční a často neodpovídá skutečné škodě. S tím ale Ústavní soud nesouhlasí. Lidé se prý mohou bránit proti výpočtu žalobou a justice nesmí aplikovat vyhlášku mechanicky, ale s ohledem na okolnosti konkrétního případu - tak, aby se náhrada co nejvíce přiblížila skutečné škodě.

Zákon výslovně žádnou metodu výpočtu neobsahuje, ale odkazuje na příslušnou ministerskou vyhlášku. Návrh chrudimského soudu zpochybňoval právě takzvané zmocňovací ustanovení. Dosavadní praxe prý vede k netransparentnímu stanovování škod a porušování principu rovnosti ochrany vlastnického práva. Částka je prý často mnohem vyšší, než jaká je reálně způsobená škoda.

Podle ÚS může justice vyhlášku při určování škody způsobené neoprávněným odběrem elektřiny použít jen zčásti, dokonce k ní nemusí přihlédnout vůbec.

„Pro svůj závěr o výši škody může soud vzít v úvahu například předchozí historii spotřeby energie neoprávněného odběratele elektřiny, pokud je tato k dispozici, nebo provést výpočet pro spotřebitele jiným spravedlivým způsobem tak, aby se výši skutečné škody v maximální míře přiblížil,“ uvedla mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Chrudimský soud se zasazoval o princip náhrady skutečné škody, vypočtené podle konkrétních okolností případu. ÚS měl podle návrhu zrušit celé zmocňovací ustanovení, případně alespoň jeho část.

Černí odběratelé elektřiny jsou těžko dohledatelní

Černí odběratelé, kteří se připojí přes elektrické hodiny – typicky pěstitelé marihuany nebo dům vytápěný přímotopy – okrádají přímo dodavatele a ten po nich také jde. Pokud ale zloděj s dráty kouzlí za hodinami, je to problém majitele domu nebo přímo okradeného. „Takových případů ročně prověřujeme okolo 140, ale jako oprávněné se ukáží zhruba v deseti procentech,“ říká mluvčí společnosti RPG Real Estate Petr Handl. 

Situaci by mohl vyřešit tzv. chytrý měřák neboli hodiny, které na dálku upozorní na neobvyklé výkyvy ve spotřebě, nápad Energetického regulačního úřadu. Do poloviny příštího roku chce novinku prosadit do zákona.

Jen loni ukradli zloději elektřinu skoro za 180 milionů korun.


„Nezákonné odběry poskytují organizované skupiny, které se specializují na to, že nabízejí zákazníkům, že jim přetočí elektroměry,“ dodává mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Jak spočítat škodu, kterou černý odběratel údajně způsobil, stanovuje zákon. Od poslední revize, kdy byl elektroměr v pořádku, se na základě vzorců početně odhadne, kolik proudu mohl odběratel nezákonně čerpat. V roce 2013 padl v oblasti krádeží elektřiny revoluční rozsudek, čtěte více.