Šéf ČEZu: Bez státních garancí zastavíme tendr na Temelín

Praha – ČEZ zastaví tendr na dostavbu Temelína, pokud do června nedostane od vlády garance návratnosti investice. Generální ředitel firmy Daniel Beneš České televizi řekl, že vyjednávat dál s uchazeči o dostavbě jaderné elektrárny by v opačném případě nebylo fér.

Generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš si nedovede představit, že firma ČEZ v současné situaci postaví dva bloky Jaderné elektrárny Temelín bez státní podpory.  „Před investory je to prostě neobhajitelné, to není možné,“ řekl. Nikdo v představenstvu ČEZ by podle něj k takovému záměru teď v době krize neměl odvahu. 

Beneš řekl také v ČT, že ČEZ zastaví tendr na dostavbu Temelína, pokud nedostane od státu garance návratnosti investice do června. Vyjednávat dál s uchazeči o dostavbu by podle něj v opačném případě nebylo fér.  

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se účastní americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, dříve ČEZ z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. 

Dva nové bloky temelínské elektrárny mají víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba má být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let. Jde o zakázku za několik set miliard korun. 

Vydáno pod