Eurokomisařka: V horách nebo na ostrově, všude by měl být internet

Praha - Místopředsedkyně Evropské komise Neelie Kroesová, která má na starosti digitální agendu, očekává, že zrušení roamingu v rámci EU hladce projde. Podle ní omezení podpoří i jednotlivé členské státy. „Je to jasný signál, že poplatky za roaming jsou v Evropě, která zrušila hranice a zavedla jednotný trh, zastaralé,“ prohlásila v exkluzivním rozhovoru pro Ekonomiku ČT24. Unie by se podle ní teď měla zaměřit i na lepší pokrytí odlehlých oblastí internetem: „Každý Evropan by měl mít přístup k digitálním technologiím, ať žije na malém ostrově, nebo v horách, a vlády na to mohou získat příspěvek z regionálních a strukturálních fondů.“ Eurokomisařky se ptal Roman Gazdík.

Eurokomisařka: V horách nebo na ostrově, všude by měl být internet (zdroj: ČT24)

RG: Podle jedné studie je rychlost internetu, kterou si platí Evropané, i dvoutřetinová oproti tomu, co udávají poskytovatelé. Co s tím můžete udělat? 

NK: V takovém případě byste se měl zbavit operátora. Pravomoc s tím něco dělat zůstala národním regulátorům a takoví zprostředkovatelé by měli dostat pokutu. 

RG: Jak v Česku, tak v Evropě jsou takzvaná bílá či šedá místa, kde neexistuje či je nedostatečné širokopásmové připojení. Plánujete nějakou podporu v téhle oblasti? Je možné na to žádat dotace z evropských fondů? 

NK: Ano. Jedná se o venkovské části, kde by telekomunikační operátor na internetovém připojení nevydělal a prostě tam nebude investovat. Lidé v těchto oblastech ale také zasluhují kvalitní připojení. A mohou tak žádat o dotace prostřednictvím evropských strukturálních fondů a čeští politici by v tom mohli být aktivní… Já neříkám, že by venkovské oblasti měly být připojeny optickými vlákny. Jsou tu ale jiné způsoby spojení - přes satelit a další. 

RG: Po balíčku, který zahrnoval roaming - co je další velkou věcí, kterou chcete jako komisařka prosadit? 

NK: V případě telekomunikací jde třeba o aukce kmitočtů. Aukce organizované jednotlivými státy zůstanou, ale dává smysl, abychom koordinovali a harmonizovali jejich požadavky a načasování. Připravujeme také strategii pro cloud. S řeckou a italskou vládou rovněž pracujeme na návrzích týkajících se bezpečnosti. 

RG: A v případě ochrany spotřebitelů? 

NK: U operátorů jde například o to, že bude možné jednodušeji se vyvázat ze smlouvy, pokud nedostáváte skutečně ty služby, za které platíte. A aby to netrvalo dlouho, ale šlo to zařídit během jednoho dne a vám zůstalo stejné telefonní číslo. Také jde o větší koordinaci v Evropě v případě ochrany spotřebitele.