Řecko poprvé od krize nabídlo dluhopisy, zájem byl obrovský

Atény – Řecko se po čtyřech letech vrátilo na dluhopisové trhy a slavilo úspěch – poptávka investorů osminásobně překročila nabídku. Prohlásil to místopředseda řecké vlády Evangelos Venizelos. Ministerstvo financí poté upřesnilo, že země prodala pětileté dluhopisy v objemu tři miliardy eur (82,3 miliardy korun) s výnosem 4,75 procenta.

Řecko vydalo naposledy dluhopisy s delší dobou splatnosti v roce 2010. Poté se stalo finančně závislým na úvěrech od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, s jejichž pomocí svůj veřejný dluh restrukturalizovalo. Zahraniční věřitelé poskytli na záchranu silně zadlužené země už dva záchranné programy celkem za 240 miliard eur (6,6 bilionu korun).

Výměnou za pomoc ovšem musela vláda masivně škrtat výdaje, zvyšovat daně, snižovat důchody a mzdy. To jen prohloubilo hospodářský útlum a vyvolalo protesty obyvatel. Disponibilní příjmy se jim totiž od začátku krize snížily až o třetinu. Řecká ekonomika je navíc už šest let v recesi a nezaměstnanost dosahuje historických maxim – bez práce je každý čtvrtý. Letos by se ale mělo hospodářství vrátit k mírnému růstu.

Demonstrace v Řecku
Zdroj: ČT24/ISIFA

Emise nových dluhopisů s delší dobou splatnosti je považována za důležitý milník na cestě z dluhové krize. Naznačuje totiž, že se zvýšila důvěra trhů ve stát hluboce poznamenaný ekonomickou krizí.

Vláda měla původně v plánu prodat dluhopisy jen za 2,5 miliardy eur, kvůli vysoké poptávce však nabídku zvýšila. Jak napsala agentura Reuters, o cenné papíry mělo zájem více než 550 investorů, kteří by vykoupili dluhopisy i za 20 miliard eur. Díky vysokému zájmu se podařilo taky mírně stlačit úrok – zatímco vláda očekávala, že se bude pohybovat mezi 5 a 5,25 procenta, nakonec skončil na úrovni 4,75 procenta.

Řecko nabídlo dluhopisy, jen se po nich zaprášilo (zdroj: ČT24)

Ratingové agentury nicméně stále považují řecké dluhopisy za spekulativní investici a známky Řecka jsou daleko od investičního stupně. Moody's hodnotí Řecko známkou Caa3, což je devět stupňů od investiční známky. U Standard & Poor's a Fitch má země o něco lepší hodnocení B-, tedy šest stupňů od investiční známky.

Naposledy se Řecko pokusilo prodat na kapitálových trzích dluhopisy v dubnu 2010, výsledek byl ovšem nevalný. Vláda tehdy nabídla dvacetileté bondy v objemu jedné miliardy eur, investoři jich ale nakoupili jen za 390 milionů eur. O několik dní později musely Atény požádat o pomoc Evropskou unii a MMF.