Uhlí začíná docházet, bez ohledu na limity

Most - Nadcházející dva roky přinesou zhruba desetiprocentní pokles těžby hnědého uhlí. Podle analýz těžařských společností působících v Česku se některá ložiska blíží svému celkovému vyčerpání. Ostatní pak leží za hranicí územních limitů, které chrání před zbouráním severočeské obce. Limity představují problém prakticky jen pro mostecký Czech Coal, Sokolovské uhelné ložiska fyzicky docházejí. Ke snížení produkce nepřistoupí pouze chomutovské Severočeské doly, které mají využitelné zásoby až do roku 2040.

Už v roce 1991 vymezily územní limity prostory přípustné pro rypadla, aby se do budoucna zabránilo bourání obydlených vesnic a měst. Největší tlak na jejich prolomení teď vyvíjí Czech Coal, jak potvrzuje mluvčí firmy Gabriela Benešová: „Skupina Czech Coal upozornila současnou vládu, vlády minulé i příslušné odpovědné instituce na hrozící nedostatek hnědého uhlí v České republice. Limity povedou již od roku 2013 k výraznému propadu nabídky na trhu. Prohlášení Teplárenského sdružení potvrzuje, že problém již není kam dále odsouvat.“

Za dva roky by na trhu mohlo chybět 4,5 milionu tun uhlí

Odhady společnosti Czech Coal i ostatních těžebních společností mluví o tom, že za dva roky by na trhu mohlo chybět 4,5 milionu tun uhlí, tedy asi desetina produkce z roku 2009, kdy se pod Krušnými horami vytěžilo asi 45 milionů tun. Zhruba z poloviny na tom má podíl plánovaný útlum v litvínovském dole, který se rychle blíží k Hornímu Jiřetínu a aby vydržel aspoň do roku 2020, sníží svou těžbu z pěti milionů tun na polovinu. Těžba Czech Coalu celkem poklesne na 10,5 milionu tun, a to z původní hodnoty 14,4 milionu.

Současně se snižuje i těžba Sokolovské uhelné, která už začala se snižováním těžby, aby se udržela v provozu až do roku 2036. Jedná se přitom o termín stanovený pro vyčerpání zásob hnědého uhlí v lomu Družba. Ještě o devět let dříve, v roce 2027, měly původně dojít zásoby uhlí v lomu Jiří. Těžba v příštích letech klesne z někdejších deseti milionů tun ročně na zhruba osm milionů tun s dalším řízeným snižováním, uvádí ekonomický ředitel firmy Jaroslav Rokos.

Zřejmě jen chomutovské Severočeské doly zachovají stávající objem těžby, neboť předpokládají vyčerpání dvou největších dolů okolo roku 2040. A v jejich oblasti nejsou ani s limity tak velké problémy. „V neobydleném území za limitem se na území o ploše necelé čtyři kilometry čtvereční nachází ještě dalších 100 milionů tun kvalitního nízkosirnatého uhlí s vysokou výhřevností, které je vhodné zejména pro teplárenství, které by bylo možné těžit zhruba do poloviny 21. století,“ uvedl Vladimír Budinský, ředitel strategie dolů.

Možnou alternativou vytěžení uhlí za limity by mohla být hlubinná těžba, která přímo na území Horního Jiřetína už léta pokračuje a ani zastánci limitů s ní nijak zásadní problémy nemají. Lidé z Czech Coalu o takové možnosti ale zatím nechtějí slyšet. Důvodem je, že se jedná o technologicky komplikovanou záležitost a je mnohem dražší.