Zavřené obchody na svátky? Lidem by to nevadilo, ukázal průzkum

Praha - Nakupování i během svátečních dnů je samozřejmostí dnešní doby. Nákupní centra se snaží, aby nepřišla o žádného zákazníka - a jsou otevřená skoro pořád. Podle aktuálního průzkumu ale Češi na tom nijak zvlášť netrvají. O nápadu omezit otevírací dobu se v Česku diskutuje už několik let - senátoři znovu navrhli, aby obchodní řetězce musely mít zavřeno o sedmi státních svátcích.

Průzkum: Lidem by obchody zavřené na svátky nevadily (zdroj: ČT24)

Z průzkumu KPMG vyplynulo, že zavřené obchody ve svátek nepředstavují problém pro 82 procent lidí. Většině lidí by také nevadilo, kdyby obchody zůstaly zavřené i v neděli - jen 13 procent respondentů odpovědělo, že by jim tato varianta nevyhovovala. 

Pražanům by zavřené obchody vadily víc

Zavřené obchody v neděli a ve státních svátcích by nejméně vadily ženám a starším lidem. Naopak větší problém s tím mají muži a lidé mladší 24 let. Nejtolerantnější jsou v Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji, kde by zavřené obchody nevadily třem čtvrtinám lidí, v Praze jen zhruba polovině. „To je běžná součást životního stylu velkého města, není to tak neobvyklé. Na druhou stranu ne všechna města mají tento typ nákupního chování, v řadě velkých měst ve Francii nebo Německu prostě v neděli supermarkety otevřené nejsou,“ vysvětluje ředitel Sociologického ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký.

Průzkum
Zdroj: ČT24

V Senátu nyní leží návrh, který předložili senátoři v čele s Františkem Bublanem (ČSSD). Podle návrhu by obchody zůstaly zavřené 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by obchody mohly mít otevřeno pouze do 12:00. 

  • Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková a autobusová nádraží a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží bez ohledu na velikost prodejní plochy.

Senát se s tímto návrhem už jednou ztotožnil, ale bývalá sněmovna ho před svým rozpuštěním nestihla projednat. Pokud aktuální předlohu poslanci stihnou projednat letos, zákaz by podle Bublana mohl platit od příštího roku. Norma znovu počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila peněžitá sankce do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun. 

Trávit svátky s rodinou, nebo dostat příplatek za práci?

Zákaz se snaží už zhruba deset let prosadit odbory. Argumentují mimo jiné tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ale zavedení zákazu odmítá. Podle něj zaměstnanci mají o práci o svátcích zájem, neboť dostávají až stoprocentní příplatky. Proti návrhu rovněž protestovala ODS, označila jej za zásah do svobodného podnikání a omezování lidské svobody.

  • Blížící se Velikonoce začínají obchodníkům zvedat tržby. Jako již každoročně roste poptávka po mouce, vejcích, tuku na pečení, medu či rumu. Například Tesco prodá v předvelikonočním období každý rok přes deset milionů vajec a téměř čtyřicet tisíc pletených pomlázek. Typickým velikonočním zbožím je čokoládový zajíc, lidé nakupují také čokolády, bonbony a vajíčka s překvapením.
  • Mezi nejprodávanější zboží letošních svátků budou podle obchodníků patřit velikonoční jidáše, na trh se dostávají také vícezrnné mazance. 

V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje. Pokud se Senát za navrhovaný zákaz znovu postaví, normu dostane k projednání vláda a sněmovna.