Slovensko se s Ukrajinou na dodávkách plynu nedohodlo

Bratislava - Slovensko a Ukrajina se nedohodly na dodávkách plynu, podle ministerstva hospodářství se obě strany rozcházejí ohledně technického řešení toku plynu. Jednání ale ještě budou pokračovat. Dodávky plynu přes slovenské území by snížily energetickou závislost Kyjeva na Rusku. Obnovení dodávek plynu na Ukrajinu naopak oznámila německá energetická skupina RWE.

Slovensko prosazuje dodávky prostřednictvím plynovodu, který vede ze slovenských Vojan do ukrajinského Užhorodu. Ukrajina by naopak uvítala využití tranzitního plynovodu, kterým proudí ruský plyn přes Slovensko dále do západní Evropy. Právě tenhle zásadní rozpor dnes obě země nevyřešily a na dodávkách plynu se proto nedohodly. 

Jednání přesto pokračují. Slovenské ministerstvo hospodářství nicméně podle agentury Reuters uvedlo, že obě strany hodlají memorandum o dodávkách plynu podepsat 28. dubna. 

Ruský plynárenský gigant Gazprom nedávno zpochybnil zákonnost plánů na zpětné dodávky plynu na Ukrajinu ze západní Evropy. Bratislava se obává, zda by slovenský přepravce plynu Eustream zpětnými dodávkami prostřednictvím tranzitního plynovodu neporušil své smluvní závazky.

Slovenský premiér Robert Fico navíc minulý týden řekl, že Bratislava požaduje od EU záruky, že po případném zahájení zpětných dodávek plynu na Ukrajinu dostane Slovensko za plyn zaplaceno. 

Zpětné dodávky ohrožují smlouvy

Obnovení dodávek plynu na Ukrajinu oznámila dnes ale německá energetická skupina RWE. „Ukrajina čelí nepříjemné situaci, platný kontrakt na dodávky plynu z Ruska podepsaný ještě za Julije Tymošenkové v roce 2009 není pro Ukrajinu výhodný. Jsou to nejvyšší ceny v Evropě. Ukrajina nyní hledá jiné možnosti na trzích v západní Evropě, kde je možné sehnat plyn levněji,“ říká expert na energetiku Jiří Gavor.   

Plyn na Ukrajinu proudí přes území Polska podle pětileté rámcové dohody, kterou v roce 2012 s ukrajinským Naftogazem podepsala dceřiná společnost RWE. V dohodě se počítá s dodáním až deseti miliard metrů krychlových plynu ročně. 

Podle Jiřího Gavora nejsou zpětné dodávky plynu ničím výjimečným. Plynárenská soustava to podle něj umožňuje. Z technického pohledu tedy není problém. Problémem jsou ale složité smluvní vztahy, které by mohly dodávky zkomplikovat. 

Gavor: Zpětné dodávky jsou technicky možné (zdroj: ČT24)
Vydáno pod