Investice do drahokamů: V Česku roste zájem o rubíny nebo safíry

Praha – Ceny diamantů po loňském propadu opět rostou. Letos by mohly podle agentury Reuters stoupnout až o deset procent, a to díky vyššímu zájmu o nákup šperků ve Spojených státech a v Číně. A lidé investují nejen do diamantů, ale taky do dalších drahých kamenů. Odborníci tvrdí, že v Česku se za poslední tři roky zvýšil zájem o rubíny, safíry nebo smaragdy o desítky procent.

Do diamantů se v Česku investuje relativně dlouho. V posledních letech nicméně výrazně roste zájem o další drahokamy. „Co se týče nějakého zhodnocení, tak to může být velice zajímavé, protože například u rubínů jejich množství a těžba klesají, to samé se dá říct o kvalitních smaragdech a o velmi kvalitních safírech,“ vysvětluje soudní znalec České gemologické laboratoře Jaroslav Jiránek.

Při investování do drahých kamenů je však třeba být opatrný. Rozdíly v kvalitě totiž pozná jen odborník. Základní pravidlo při investici do drahokamů: nechat kámen prověřit v certifikované laboratoři. Certifikáty, které vystavuje sám prodejce, nemají podle expertů prakticky žádnou hodnotu.

Velmi ceněným řemeslem je pak broušení diamantů. V tuzemsku, kde neexistuje žádná škola, která by tento obor vyučovala, to platí obzvlášť. Brusiči si navíc svá tajemství většinou pečlivě střeží. Jedním z Čechů, který v broušení diamantů dosáhl mezinárodní úrovně, je Adam Rybák. Začátky byly podle něj nesnadné, spíš metodou pokus-omyl.

„Později jsme narazili na zkušené starší brusiče v Antverpách a ti nám prozradili docela užitečné informace,“ vzpomíná pan Rybák. „Umím dělat triple excellent brus, to je vlastně nejvyšší vrchol. Když to člověk dokáže, tak už má v této oblasti určité jméno,“ dodává.

V Česku roste zájem o investice do drahých kamenů (zdroj: ČT24)

Právě Antverpy jsou světovým centrem obchodu s diamanty. Podle belgické organizace Antverpské světové diamantové centrum (AWDC), která zastupuje zájmy diamantového průmyslu, tímto historickým městem a významným přístavem prochází více než 80 procent všech surových a polovina všech broušených diamantů na světě.

Na maloobchodní úrovni se pak nejvíc diamantů tradičně prodá ve Spojených státech. Druhým největším odbytištěm je Čína, hlavně díky rostoucímu zájmu od bohatnoucí střední třídy. V letošním roce nicméně obchodníci předpokládají také oživení poptávky v Evropě a Latinské Americe.

Vydáno pod