Austrálie bude letos bez medu

Sydney - Austrálii trápí nedostatek medu. Země má přírodního sladidla málo především kvůli horkému počasí a rozsáhlým lesním požárům. Včelaři dokonce mluví o jednom z nejhorších roků v historii.

Austrálii se přitom zatím vyhýbá infekční nemoc varroáza, která v minulých letech v Evropě vymýtila asi třetinu včelstev. Přesto se tamní producenti radovat nemohou. Včelám tu totiž hrozí ještě větší nebezpečí, než jejich americkým nebo českým kolegyním. Kvůli nepřízni počasí nemají dost potravy a hromadně vymírají. 

Například jednoho z největších producentů medu v Austrálii Neila Bingleyho zachránily od krachu jen tisíce najetých kilometrů. „Před Vánoci jsme mysleli, že je sezona definitivně ztracená. Ale měli jsme štěstí, když jsme na jižním pobřeží našli několik nektarových rostlin. To nás zachránilo,“ vysvětluje Bingley. 

Neuspokojená poptávka po několika milionech tun medu

Zdaleka ne všichni včelaři ale mají takové štěstí. Bez možnosti cestování se tak ocitají na pokraji bankrotu. Podle svazu včelařů bude letos na australských stolech chybět asi 14 milionů tun medu. Ztráty se počítají v milionech dolarů. 

Medová krize v Austrálii (zdroj: ČT24)

Jodie Goldsworthyová z firmy Beechworth Honey

"Pro náš průmysl to bude velmi těžké. V celém odvětví odhadujeme ztrátu 50 až 90 procent. Návrat k výsledkům z minulých let bude velice složitý."

Producenti už dokonce kontaktovali australský parlament. Požadují státní podporu a alespoň částečnou náhradu finančních ztrát. V opačném případě varují, že by místní zlatý klenot - jak mu sami přezdívají - mohl z australských obchodů a domácností zmizet úplně.