Měnová válka je rizikem oživení globálního hospodářství

Washington - Hlavním tématem nadcházejícího zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu je měnová válka jako riziko oživení globálního hospodářství. Šéf fondu Dominique Strauss-Kahn varoval, že řada států kvůli výhodnějšímu vývozu uměle podhodnocuje svou měnu, a narušuje tak hospodářskou rovnováhu. Křehké ekonomické oživení by se tak mohlo rozsypat.

Z Washingtonu se šíří názor, že duch recese mizí a s ním i ochota spolupracovat. Jednotlivé země se začínají starat hlavně o domácí problémy a kvůli oživení exportu se snaží o co nejnižší kurz svých měn. „Mnozí mluví o měnové válce. Možná je to slovo příliš militantní, ale je pravda, že řada zemí svou měnu skutečně používá jako zbraň, což globální ekonomice rozhodně neprospívá,“ upozorňuje Kahn.

Kahnova slova přišla vzápětí po rozhodnutí japonské vlády napumpovat do ekonomiky v přepočtu bilion korun. Toto opatření má mimo jiné pomoct srazit příliš silný jen. „Trh budeme pozorovat, a pokud to bude nutné, zavedeme potřebná opatření, včetně intervence,“ říká Yoshihiko Noda, japonský ministr financí.

Pravin Gordhan, ministr financí Jihoafrické republiky

„Nekoordinované kroky jsou obrovským rizikem pro svět a podrážejí růst hlavně v rozvojových zemích.“

Podobný krok čekají investoři i od americké centrální banky v době, kdy USA bojují s vysokými schodky. I když se totiž deficit rozpočtu do konce září snížil v přepočtu na zhruba 23 bilionů korun, přesto zůstává druhým nejhorším od konce 2. světové války. Slabý dolar má zemi pomoct v rychlejším růstu, ovšem taková politika se nelíbí ani Světové bance, jak dokládá její prezident Robert Zoellick: „Historie ukazuje, že taková politika nemá budoucnost. Ve stále propojenějším světě potřebujeme koordinované akce. Měnové napětí povede k problémům.“

Na silný kurz eura a slabý dolar si dnes ve Washingtonu postěžoval například předseda skupiny ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker. „Euro je nyní příliš silné. Nemyslím si, že kurz dolaru odpovídá fundamentálním faktorům,“ prohlásil v reakci na to, že euro tento týden vystoupilo na osmiměsíční maximum nad 1,40 dolaru.

Horkým tématem zasedání ale bude měnová politika Číny, která už léta čelí kritice, že uměle podhodnocený jüan dává zemi nefér výhodu. Americká sněmovna reprezentantů dokonce už přijala zákon, který tamním úřadům umožní Čínu pokutovat, pokud kurz své měny neuvolní.

Americký ministr financí Timothy Geithner prohlásil, že snahy o zmírnění 
nerovnováh v globální ekonomice nepostupují tak, jak je nutné, a v narážce 
na čínskou kurzovou politiku podotkl, že vládní zásahy na podporu podhodnocených měn toto úsilí brzdí. „MMF musí o těchto problémech otevřeně mluvit a získávat podporu pro řešení,“ zdůraznil.