Slováci pomůžou Ukrajině s dodávkami zemního plynu

Bratislava - Ukrajina se bojí problémů s importem zemního plynu z Ruska, proto hledá náhradní řešení. Jedno našla na Slovensku. Obě země v pondělí podepíšou memorandum o zpětných dodávkách zemního plynu přes plynovod Vojan, které by mohly v budoucnu pokrýt zhruba pětinu ukrajinské spotřeby. Do kontraktu bude zapojena slovenská společnost Eustream a ukrajinská Ukrtransgaz.

Slovensko už dříve nabízelo Ukrajině dodávky přes záložní plynovod Vojany, který vede ze slovenských Vojan do ukrajinského Užhorodu. Kyjev ale během jednání se slovenskou stranou v uplynulých týdnech požadoval více plynu, a to prostřednictvím kapacitně většího tranzitního plynovodu, kterým proudí ruský plyn přes Slovensko dál do západní Evropy. Podle Bratislavy i Evropské komise by ale k tomuto kroku byl nezbytný souhlas Ruska. 

„Jsem přesvědčen, že toto je první možné a reálné řešení, které neohrožuje energetickou bezpečnost Slovenska, zemí EU a které je rychlé. Jsem rád, že zástupci Evropské komise rovněž podpořili tuto možnost, což potvrdili i při společných jednáních,“ potvrdil slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský.

Ukrajina podle dostupných informací ročně spotřebuje 55 miliard kubických metrů plynu, z toho více než polovinu nyní dostává z Ruska.

USA i EU v pondělí oznámí sankce proti Rusku

USA a Evropská unie se chystají v pondělí oznámit nové sankce proti Rusku za jeho postoj k ukrajinské krizi. Sankce mají ale jen rozšiřovat seznam jednotlivců a organizací, jímž bude zakázán vstup a zmrazen majetek na území USA a zemí Unie. 

Americký prezident Barack Obama v pátek prohlásil, že Spojené státy a Evropa připravují půdu pro rozšíření sankcí. EU má po pondělní schůzce zástupců členských zemí oznámit 15 dosud nejmenovaných jednotlivců, na nichž se představitelé Unie dohodli už v polovině dubna. Zaměří se prý na ty, kteří jsou podle EU zodpovědní za nynější nepokoje na východě Ukrajiny. EU prozatím kvůli anexi Krymu zmrazila majetek a zakázala vstup na své území více než třem desítkám osob z Ruska i z poloostrova samotného.