Veřejné práce jako bič na nezaměstnané - karvinská metoda

Bohumín - Města Bohumín, Karviná a Havířov, ve kterých je nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji a jedna z nejvyšších v Česku, se dohodla s tamním úřadem práce, že přijmou v příštích měsících dohromady asi tři sta nezaměstnaných na veřejně prospěšné práce. „Chceme dát lidem práci, aby si vydělali a nemuseli krást,“ vysvětlil starosta Bohumína Petr Vícha z ČSSD.

Zástupci těchto měst na Karvinsku denně řeší krádeže kovů a další kriminalitu, která podle nich vyplývá také z nezaměstnanosti a zhoršující se sociální situace mnoha lidí. Aktuálně je v okrese bez práce 23 tisíc obyvatel, jen za poslední rok jich přibylo dva a půl tisíce. I když to bude stát úřad práce i města miliony, chtějí v Karviné, Havířově i Bohumíně zaměstnat po stovce evidovaných nezaměstnaných.

Nabídka, která se neodmítá

Na veřejně prospěšné práce budou úřady vybírat především z dlouhodobě nezaměstnaných. Když práci pro město bez nějakého závažného důvodu odmítnou dělat, hrozí jim vyškrtnutí z evidence. Bohumín, který má teď na různé úklidové práce 130 lidí z pracovního úřadu, patří v tomto směru k nejaktivnějším v kraji i v republice. V nejbližší době chce přibrat dalších sto nezaměstnaných. „Tentokrát nechceme, aby to byla práce za odměnu, ale aby se zapojili lidé, kteří nic nedělají, sedí kolem ubytoven a dráždí ostatní,“ prohlásil starosta Bohumína Petr Vícha z ČSSD. Zdůraznil, že když někdo bezdůvodně práci odmítne, přijde o sociální dávky.

Tuto motivaci potvrdil i primátor Karviné Tomáš Hanzel z ČSSD. „Chceme veřejně prospěšné práce tentokrát využít tak trochu jako bič na dlouhodobě nezaměstnané, kteří jsou na dávkách a nic nedělají,“ přiznal Hanzel. Připustil, že to nebude snadné. „Bude to mít asi různá úskalí, protože lidé, které máme na mysli, nemají většinou pracovní návyky a budou mít s řadou věcí problém. Věřím ale, že se nám podaří i tyto nezaměstnané zapojit do pracovního procesu,“ řekl primátor.

Města dají 8 milionů, úřad práce bude posílat 4 miliony měsíčně

V Karviné pracuje touto formou pro město čtyřicet lidí, v sousedním Havířově devadesát. V obou městech by k nim mělo v průběhu několika měsíců přibýt dalších sto. „I celá sídliště se pomalu mění ve vyloučené lokality, politici to neřeší. Věřím, že náš záměr bude mít nějaký efekt,“ řekl primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk z ČSSD.

Města bude stát asi osm milionů korun nákup nářadí, oblečení, vybavení, zajištění zázemí a lidí, kteří budou nově přijatým pracovníkům zadávat a kontrolovat práci. Peníze na platy jim bude posílat úřad práce. Budou to asi čtyři miliony měsíčně. „U veřejně prospěšných prací to funguje tak, že zaměstnavatel od nás dostává na mzdu pracovníka až třináct tisíc korun měsíčně po dobu šesti měsíců. Jestliže se osvědčí, je možné dohodu prodloužit o dalších šest měsíců,“ vysvětlovala ředitelka Úřadu práce Ostrava Yvona Jungová. První z nové vlny nezaměstnaných by měli v Bohumíně nastoupit 1. června.