Vy jste akorát kradli, vmetl Babiš Kalouskovi

Praha – Na jednání rozpočtového výboru se ostře střetli současný šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten chtěl po Babišovi, aby řekl, proč současná vláda zvyšuje strukturální deficit. Ministr financí následně nařkl Kalouska, že vláda, ve které působil, „akorát kradla“.

Poslanci dnes na rozpočtovém výboru projednávali aktualizovanou verzi vládního konvergenčního programu. Kalousek přitom vybídl Babiše, aby vysvětlil, proč současná vláda zvyšuje strukturální deficit – to je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. 

Babiš ale jeho vystoupení označil za demagogii. Podle vládního dokumentu by se měl strukturální deficit pohybovat kolem -1,8 procenta a v dalších dvou letech se má ustálit na úrovni -1,7 procenta. 

Babiš tedy řekl, že strukturální deficit v letech 2016 a 2017 klesne. A následně se na oplátku pustil do Kalouska a jeho působení na ministerstvu financí. „Totálně jste zaškrtili ekonomiku, nic jste tady neinvestovali,“ dodal. Prohlásil mimo jiné, že Kalousek se v úřadu „staral jen o svoje kšefty“. Babiš mu také vyčetl, že v roce 2009 Kalousek předpovídal růst ekonomiky, zatímco ekonomika se nakonec propadla: „Vy jste nic nesnižovali, vy jste v té vaší koalici akorát kradli.“

Babiš: Nemáme ani poděl*né dálnice

Kalousek zase řekl, že nynější kabinet hodlá zhoršit své fiskální úsilí a chová se v rozporu se svými slovy. „Je to, pane ministře, přesný opak toho, co říkáte na veřejnosti,“ prohlásil. „Vláda se rozhodla nešetřit, vláda se rozhodla vydávat o desítky miliard ročně více, a to nikoli z ušetřených peněz a z příjmů, ale na úkor deficitu,“ upozornil. 

Babiš to ale odmítl: „Děláme všechno pro to, abychom šetřili všude a abychom snižovali dluh.“ Pak opět zaútočil na Kalouska a jeho působení ve vládě: „Stavební průmysl zůstal v troskách, ministerstvo dopravy je v rozvalu a nemáme tu ani ty podělané dálnice, dopravní infrastruktura není připravená, nejsou projekty, není nic.“

Schodek na příští rok by mohl být i nižší než 100 miliard

V koalici se v tomto týdnu začalo jednat i o rozpočtu na příští rok. Schodek v roce 2015 by mohl být i nižší než 100 miliard korun. Před začátkem právě probíhající sněmovní schůze to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Koalice se na jeho podobě ani na konečném čísle zatím nedohodla. Důležité podle Sobotky bude pokrýt priority vlády - například výstavbu infrastruktury a financování sociálních služeb. Premiér Sobotka (ČSSD) podporuje, aby v rozpočtu na příští rok dostalo přidáno školství a vnitro, jak navrhují ministři Chládek a Chovanec. 

„Já určitě podporuji to, aby se v rozpočtu ministra školství zohlednil fakt, že do prvních tříd začíná přicházet více dětí. Stejně tak je důležité, aby ministr vnitra měl možnost vrátit policistům a hasičům alespoň část prostředků, o které je připravila Nečasova vláda,“ řekl premiér. Více o rozpočtu na příští rok čtěte zde