Société Générale je ochotna diskutovat o Kervielově náhradě škody

Paříž - Francouzská banka Société Générale připustila možnost diskuze o tom, zda bude vymáhat po odsouzeném makléři Jérôme Kervielovi náhradu škody 4,9 miliardy eur (zhruba 120 miliard korun), kterou jí svými nelegálními obchody způsobil. Plná výše náhrady, která vyvolala u veřejnosti i odborníků údiv a rozhořčení, je podle mluvčí banky spíše symbolická suma, kterou není v silách jednoho člověka možné uhradit.

„Je vyloučeno vymáhat takovouto sumu od jednoho člověka,“ prohlásila mluvčí Société Générale Caroline Guillauminová. Banka je podle ní ochotna nalézt řešení. Mluvčí uvedla, že ještě příliš brzy na to, aby se dalo rozhodnout, k čemu se nakonec přikloní.

Pařížský soud v úterý odsoudil Kerviela k pěti letům vězení s možností propuštění nejdříve za tři roky a k nahrazení způsobené ztráty. V červnu, kdy proces po dvou a půl letech po odhalení skandálu začal, pobíral plat 2 300 eur měsíčně jako konzultant v oboru informatiky.

Po rozsudku se strůjce největších podvodných obchodů v dějinách, který mezitím napsal knihu a stal se něčím jako lidovým hrdinou, pasoval do role obětního beránka, který platí za všechny. Rozsudek vyvolal rozhořčení francouzského tisku. Mluvčí francouzské vlády dokonce uvedl, že Société Générale by mohla svého bývalého zaměstnance ušetřit placení.

Od počátku přitom bylo jasné, že Kerviel nebude schopen škodu splatit. Pozornost se tak zaměřuje na to, zda jej odvolací soud zprostí povinnosti hradit ztrátu zcela, nebo jen zčásti. Kervielův obhájce slíbil podat odvolání co nejdříve.