Rusko znovu hrozí: Ukrajina musí zaplatit do konce května, jinak omezíme dodávky

Varšava – V případě, že Ukrajina nezaplatí dluh za plyn do konce měsíce, Rusko jí omezí dodávky. Řekl to ruský ministr energetiky Alexandr Novak, který ve Varšavě jednal se svým ukrajinským protějškem i polským premiérem. Dohody zatím nedosáhli. Ukrajina požaduje snížení cen na původní hladinu, Evropská unie chce zase prosadit jednotné ceny pro všechy  své členské státy. Krize může vést až k výpadkům dodávek pro další země, kam proudí ruský plyn přes Ukrajinu.

Do konce května bude do Evropské unie proudit ruský plyn přes Ukrajinu. Po tuto dobu bude osmadvacítka jednat s Moskvou a Kyjevem o řešení krize. A pokud Gazprom nedostane zaplaceno, přivře kohoutky. Firma si nárokuje v přepočtu celkem 300 miliard korun. „Pokud faktura nebude zaplacena do 31. května, Gazprom může v souladu se smlouvou omezit dodávky plyna na Ukrajinu,“ prohlásil Novak.

Šéf polské vlády Donald Tusk dlouhodobě volá po omezení energetické závislosti EU na Rusku. Podle něj by měla vzniknout energetická unie, která by koordinovala zajištění surovin pro všechny státy osmadvacítky, a to ve větší míře ze zemí mimo Rusko. K tomu by však bylo potřeba, aby začal plně fungovat vnitřní unijní energetický trh a zlepšila se infrastruktura pro tok plynu.

Po celý květen jsou dodávky jisté

Evropská komise chce ukrajinskému Naftogazu pomoct k ekonomické stabilizaci. Jednání s ruskou stranou se chce účastnit jako prostředník tak, aby se cena za plyn snížila. Další schůzka bude za dva týdny. „Evropská komise chce být spravedlivým zprostředkovatelem v otázce ceny, tak aby odpovídala současným cenám na trhu,“ dodal eurokomisař.

Moskva si stěžuje, že jí Kyjev nesplácí dluhy za dodaný plyn, což prý může mít dopady na přepravu suroviny do Unie. Ukrajinský ministr Prodan dal najevo, že v případě nedohody s Moskvou by se Kyjev zřejmě obrátil na arbitrážní soud ve Stockholmu. Nynější ceny označil za diskriminační.

Kyjev: Rusku za plyn zaplatíme, ale spravedlivou cenu (zdroj: ČT24)

Rusko-ukrajinský spor o plyn jen prohlubuje napětí na Ukrajině, kde se na východě země zvýšila aktivita proruských separatistů. Ozbrojenci, kteří žádají připojení východní Ukrajiny k Rusku, obsadili v posledních týdnech úřady v řadě měst. Úřadující prezident Ukrajiny Oleksandr Turčynov v reakci na to obnovil brannou povinnost a armáda zahájila proti separatistům ofenzivu (čtěte víc).

Ruský plynárenský monopol Gazprom ve středu oznámil, že dluh Ukrajiny po započtení dubnových nedoplatků stoupne na 3,5 miliardy dolarů (téměř 70 miliard korun). Společně s nedávno ohlášeným požadavkem zaplatit za neodebraný plyn by se tak celkové pohledávky uplatňované Gazpromem vůči Ukrajině vyšplhaly na téměř 15 miliard dolarů (zhruba 300 miliard korun).

Ruský ministr Novak upozornil, že Gazprom vystaví Ukrajině účet za plyn k 16. květnu. Pokud Kyjev do konce měsíce nezaplatí, může prý Rusko od června dodávky omezit.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk slíbil, že Ukrajina urychleně zaplatí 2,2 miliardy dolarů, pokud Gazprom sníží cenu plynu zpět na původně dohodnutou úroveň. Gazprom totiž na počátku dubna ohlásil zvýšení ceny plynu pro Ukrajinu o 44 procent. O 40 procent se pak zvednou ceny plynu pro ukrajinské domácnosti (čtěte víc).

Ilustrační foto
Zdroj: Kerekeš Ladislav/ČTK