Zateplením proti ztrátě miliard z EU. Hlásí se stovky obcí

Praha – Vláda se snaží zachránit 24 miliard z evropských dotací, o které může Česko letos přijít. Vypisuje nové možnosti, za co je utratit. Ministerstvo životního prostředí už vyčlenilo tři miliardy korun pro obce na zateplení škol, školek nebo sportovišť. S ohledem na velký zájem bude částku ještě navyšovat. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) zase připravuje nové projekty na podporu vysokých škol. Kolik peněz nakonec stát nestihne vyčerpat, bude jasnější v pololetí tohoto roku.

V čerpání evropských dotací je Česká republika v celé Unii nejhorší. Loni přišlo Česko o 10 miliard, letos hrozí, že nevyčerpáme 24 miliard korun. „Cílem vlády je, abychom z těch 24 miliard přišli o co nejméně finančních prostředků,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jen ministerstvu životního prostředí hrozí ztráta 14 miliard. Vyzvalo proto obce a narychlo vyčlenilo tři miliardy. „Přišlo celkem 1 152 žádostí v objemu 5,2 mld korun,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Vzhledem k velkému zájmu chce přidat ještě zhruba jednu miliardu.

Brabec slibuje i rychlejší vyřizování žádostí

O dotaci se přihlásila například základní škola v Jinočanech. Za vytápění obec zaplatí čtvrt milionu ročně. Po zateplení, výměně oken a s využitím tepelného vrtu má podle energetického auditu ušetřit i přes 100 tisíc ročně. Z vládou vyčleněných peněz by měla na zateplení dostat necelé čtyři miliony. Rozhodnutí o tom, zda škola uspěje, má padnout do léta. Ministerstvo zároveň vyvrací obavy, že by se žádosti obcí nestihly včas vyřídit. „Garantuji to svoji osobou a i pan ředitel státního fondu životního prostředí. To, co dřív trvalo šest až osm měsíců, chceme zvládnout za šest týdnů,“ uvedl Brabec.

Podobné problémy s čerpáním hasí i ministerstvo školství. Velké projekty dostaly speciální dozor a připravují se i nové. „Připravujeme vyhlášení nové výzvy na podporu infrastruktury pražských vysokých škol, kde by se alokace měla pohybovat kolem 2,5 miliardy,“ uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Čas na utracení a vyúčtování peněz má Česko do konce příštího roku.

Události: Vláda zachraňuje miliardy z EU (zdroj: ČT24)